Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De waterontharder werking is gebaseerd op de wisseling van ionen. Ionen zijn geladen deeltjes die vrij door water heen zweven. Het doel van een waterontharder is om kalkionen, die grote nadelen opleveren als ze neerslaan, uit het water te halen. Dat doet het apart door deze kalkionen te wisselen voor natriumionen, die uit onthardingszout vandaan komen. De kalkionen worden zo uit het water weg gewisseld en blijven achter in de waterontharder. De werking van een waterontharder is afhankelijk van goed onderhoud, tijdige toevoeging van onthardingszout en de keuze van het juiste model. Er zijn veel verschillende modellen waterontharder – welke is de beste voor jouw huis of bedrijf? Daarmee helpen we je in deze tekst. We vertellen alles over de verschillende modellen en over de kosten van een waterontharder. De zijn vrij hoog en kunnen hoger worden als je kiest voor een complexer apparaat. We leggen je uit op welke kosten je kunt besparen en hoe. Ook vertellen we je meer in detail hoe een waterontharder werkt en welke voordelen je hebt van een kalkvrij huishouden.

Kooptip:

 • Wanneer je gaat verbouwen komt er veel bij kijken. Een exacte prijs maken is erg lastig. Vrijwel altijd moet er een vakspecialist langskomen om de situatie te beoordelen. Wij koppelen je met maximaal 4 vakspecialisten. Ontvang direct tot 4 offertes, bereken het verschil en vergelijk de prijzen!.

Wat de werking van een waterontharder aanstuurt

In een aantal provincies van Nederland en België is het water kalkhoudend. Het kalk is afkomstig uit diepe steenlagen en stroomt omhoog met het ondergrondse water. Als dit kalkwater door een waterbedrijf wordt opgepompt, wordt het kalk daar niet uit verwijderd. Het komt met de waterleiding je huis binnen. Daar kan kalk grote negatieve gevolgen hebben – hier gaan we later dieper op in. Om het binnenstromen van kalk tegen te houden is de waterontharder ontwikkeld. De waterontharder heeft een werking gebaseerd op de wisseling van ionen. In dit geval wisselt de machine deeltjes van kalk, kalkionen om voor deeltjes van natrium. Natriumionen komen voort uit het onthardingszout en kunnen geen kwaad. Ze wisselen in het filter van de waterontharder van plek met de schadelijke kalkionen en nu heeft het water een hoger natriumgehalte, in plaats van een hoger kalkgehalte. Het kalk is nu weggevangen en blijft tijdelijk in de machine, tot die zijn filter reinigt en het kalk wegstroomt via de afvoer.

 

De problemen van kalk in je huis

Kalk in huis is een probleem. Gelukkig kan je vertrouwen op de waterontharder en zijn werking. Die haalt het kalk uit je leidingwater voordat je er gebruik van maakt om schoon te maken, je in te wassen, eten te bereiden enzovoorts. Wat gebeurt er als kalk toch je woning binnenkomt? Dan treden er een hele reeks negatieve effecten. We noemen hier de volgende:

 

 • Je haar wordt dof en breekbaar. De natuurlijke glans verdwijnt.
 • Je huid wordt ruw, rood en gaat jeuken. De beschermende vetten die je lichaam aanmaakt om je huid voor uitdroging te behouden worden weggespoeld door kalkwater uit douche of wastafel.
 • Schoonmaakmiddelen kunnen hun werk niet goed doen en je verbruikt er veel meer van dan nodig is.
 • Witgoed is bijzonder kwetsbaar voor kalk. De metalen elementen die in witgoed het leidingwater verhitten raken bedekt met kalksteen. Dan doen ze hun werk niet meer zoals het hoort en na verloop van tijd breken de elementen in stukken.
 • Textiel wordt ruw, ruikt onfris en vertoont klitten en pluisjes.
 • Je leidingen raken aan de binnenkant bedekt met kalksteen. Na verloop van tijd moeten ze vervangen worden.
 • Je gehele sanitair wordt onooglijk door de opbouw van kalkranden, vlekken en strepen. Hetzelfde geld voor je ramen: die worden dof en bedekt met een dikke kalkwaas, veroorzaakt door het wassen ervan met kalkhoudend leidingwater.

 

Wat de kosten van een waterontharder bepaalt

Een paar kenmerken van de waterontharder maken uit wat de kostprijs in de winkel is. Je kunt ervoor kiezen om een budgetmodel aan te schaffen, of een waterontharder te kopen die meerdere generaties lang zijn werk blijft doen. De goedkopere waterontharders (mechanische modellen) zijn soms gemaakt van inferieure kunststoffen en gaan na een paar jaar scheuren of slijtage vertonen. Ook het volume van de waterontharder bepaalt de prijs – hoe groter de machine hoe duurder. Dan zijn er extra’s voor een betere of zuinigere waterontharder werking, die bijvoorbeeld zuinigheid met zout en water mogelijk maken (elektronisch model). Onderhoud door een monteur voegt een extra bedrag toe aan het kostenplaatje, maar je kunt ook besluiten om je waterontharder zelf elk half jaar schoon te maken en te controleren. Hetzelfde geldt voor de installatie van de waterontharder in huis – ook dat is een klusje waarmee je zelf aan de slag kunt gaan. Kijk hieronder in de tabel naar de belangrijkste kosten die om de hoek komen kijken bij aanschaf van een waterontharder.

  Mechanische modellen Elektronische modellen
Onderhoudsbeurt €100 €100
Zout/waterverbruik hoog laag
Stroomverbruik niet wel
Kosten aankoop €700,- €900,-

 

Tips voor onderhoud van je waterontharder

 

 • Elke zes tot tien weken raakt het reservoir van je waterontharder leeg. Zonder onthardingszout kan de machine niet werken. Vergeet dus niet om regelmatig zout bij te vullen!
 • Als je geld wilt uitsparen kan je beslissen om zelf je waterontharder te onderhouden. Maak de machine dan goed schoon, controleer de componenten op schade en desinfecteer de machine. Je kan eventueel van tevoren een online instructievideo opzoeken.
 • Vul het zoutreservoir van een waterontharder nooit verder dat de maximaal aangegeven streep. Dit om overstroming en verontreiniging te vermijden en zorgen dat je waterontharder zijn werking behoudt.
 • Neem een lokaal bedrijf in de arm voor controlebeurten en installeren van je machine. Daarmee draag je bij aan de lokale economie en bovendien zijn de voorrijdkosten lager dan van een monteur drie steden verderop.

 

Offertes vergelijken? Bestel ze hier

Wij bieden je zonder kosten of verplichtingen offertes aan van retailers in jouw omgeving. Klik op de knop en je ontvang actuele aanbiedingen van de beste modellen waterontharder met uitstekende werking. Met deze offertes kan je direct de prijzen en functies vergelijken en het bespaart je een zoektocht op internet. Vul het formulier in en je bent snel wijzer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen