Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je een huis gekocht hebt is de kans groot dat de muren niet helemaal naar je smaak zijn. Ze zijn bijvoorbeeld geschilderd in een kleur waar jij niet van houdt of er zit een antiek behangetje op dat wel aan vervanging toe is. Je kunt er dan voor kiezen om de muren zelf opnieuw te behangen maar dan dien je wel van tevoren even rekening te houden met een aantal factoren.

Kooptip:

  • Wanneer je gaat verbouwen komt er veel bij kijken. Een exacte prijs maken is erg lastig. Vrijwel altijd moet er een vakspecialist langskomen om de situatie te beoordelen. Wij koppelen je met maximaal 4 vakspecialisten. Ontvang direct tot 4 offertes, bereken het verschil en vergelijk de prijzen!.

Zorg voor een schone en gladde ondergrond

Als er al behang op de muren zit haal je dit er eerst af. Veel mensen zijn geneigd om er een nieuwe laag overheen te plakken zodat je ook huizen aantreft met meer lagen behang op de muur. Dit er wederom overheen plakken is natuurlijk een mogelijkheid maar het is beter om de muren eerst helemaal vrij te maken van behang. Behang kun je het beste verwijderen met een plamuurmes en een stoomapparaat maar houd er wel rekening mee dat het er niet altijd even makkelijk afgaat. Dit heeft onder andere te maken met de plak die ervoor gebruikt is maar ook de verschillende muren kunnen een rol spelen. Hierbij kun je denken aan of het binnen- of buitenmuur is want daarop laat het behang vaak niet even snel of op dezelfde manier los. Er is ook een product inde handel waarmee je het behang kunt bevochtigen waardoor het beter loslaat. Probeer altijd zo groot mogelijke stukken behang tegelijk van de muur af te halen. De ervaring leert echter wel dat dit niet altijd even eenvoudig is en er vaak stukjes achterblijven.

Gaten opvullen

Als je de muur eenmaal schoon hebt is het zaak dat deze mooi glad is om deze te kunnen behangen. Vaak zitten er gaten in die je het beste eerst kunt opvullen voordat je gaat behangen. Is de muur dusdanig beschadigd dat er heel grote gaten inzitten die eigenlijk niet goed meer dicht te maken zijn? Kies er dan eerst voor om de muur met platen af te werken. Deze kun je daarna ook behangen maar schilderen is dan ook een goede optie.

Soorten behang

Behang is in diverse soorten verkrijgbaar. De prijzen ervan lopen uiteen maar dit heeft met de kwaliteit en het motief te maken. Niet ieder behang is even dik of breed en er zijn veel soorten te koop waar iets leuks op staat, hetgeen voor bijvoorbeeld een kinderkamer zeer geschikt is. Als je behang kiest neem dan iets dat bij je huis en jouw wensen past. Als het bijvoorbeeld voor in de woonkamer is kies je het beste voor wat steviger behang dat tegen een stootje kan of dat misschien zelfs afwasbaar is. Houd er ook rekening mee als je huisdieren hebt dat deze wel eens tegen de muur aan gaan staan waardoor het behang eerder vies is of dat ze hun nagels erin zetten om het van de muur te krabben. Bij heel dun behang zal ze dit zo lukken maar bij dikker wordt het al moeilijker.

Kies het behang en de goede lijm

Bij behang kun je kiezen uit de volgende soorten: papier behang, vinyl behang, acryl behang, textiel behang, vlies behang en glasvezel behang. Ze hebben allemaal verschillende eigenschappen en zijn ook niet allemaal in dezelfde breedtes te koop. Bij bepaalde soorten doe je eerst de lijm op het behang zelf, terwijl je bij andere soorten de muren eerst voorlijmt. Hoe het werkt staat op het behang zelf aangegeven en ook welke soort lijm je ervoor nodig hebt. Ook deze is in diverse soorten te koop dus let goed op dat je altijd de juiste bijpassende plak kiest.

Kies hetzelfde verfbad

Als je voor een bepaalde soort behang gekozen hebt zorg er dan altijd voor dat je genoeg koopt en dat de rollen uit hetzelfde verfbad komen. Anders loop je namelijk kans op kleurverschil. Behang wordt geprint of geverfd en er wordt een nummer op de rol gezet. Als deze nummers hetzelfde zijn komen ze uit hetzelfde verfbad en zal de kleur niet afwijken. Hoeveel je nodig hebt kun je eenvoudig zelf berekenen door te meten hoe groot de kamer is en te kijken hoeveel banen je van een rol behang kunt knippen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen