Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kooptip:

  • Wanneer je gaat verbouwen komt er veel bij kijken. Een exacte prijs maken is erg lastig. Vrijwel altijd moet er een vakspecialist langskomen om de situatie te beoordelen. Wij koppelen je met maximaal 4 vakspecialisten. Ontvang direct tot 4 offertes, bereken het verschil en vergelijk de prijzen!.

Glaswol is een silicaat dat gebruikt wordt als isolatiemateriaal. Glaswol wordt veel gebruikt als isolatiemateriaal voor de vloer. Het is een product dat vervaardigd wordt uit zand en gerecycled glas. Het is niet brandbaar en niet oplosbaar in water, en daardoor erg geschikt als bouwmateriaal. Glaswol is erg goedkoop en heeft een hoge isolatiewaarde.

Glaswol is gemaakt van gerecycled glas. Lucht wordt als het ware ingesloten tussen de vezels en kan dus niet circuleren en warmte afvoeren, waardoor een isolerende luchtlaag ontstaat.

Voordeel glaswol:

  • Meest gebruikt
  • Snel oneffenheden weggewerkt
  • Brandveilig
  • Flexibel
  • Goedkoop
  • Volledig recyclebaar
  • Hoge isolatiewaarde

Nadelen glaswol:

  • Kan Huidirritaties verzorgen
  • Kan jeuk veroorzaken

Glaswol en steenwol kunnen leiden tot longfibrose, een zeer ernstige vorm van longschade. Het is dan ook belangrijk de veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, zoals het dragen van een mondkapje en veiligheidsbril, dragen van handschoenen, en afdekken van de huid.

De kosten van glaswol platen en dekens:

Glaswollen platen = €12 per m2

Glaswollen dekens = €10 per m2

Voor de vloeren worden er meestal glaswollen platen gebruikt.

Isolatiewaarde

De isolatiewaarde van glaswol wordt bepaald door de dikte van de platen of dekens. De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt. Je kan glaswol goedkoop krijgen, maar dan is de dikte vaak 60 millimeter met een lagere isolatiewaarde. Als je een goede isolatiewaarde wilt bereiken, moet de dikte minstens 120 millimeter zijn. De waarde schommelt dan rond de 3,4 W/m2k. Dit en lager is voldoende voor een goede isolatie van je vloer.

Methode

Door een kruipruimte kan je makkelijker en sneller je vloer laten isoleren. De platen bevestig je tegen het plafond (dus de onderkant van de vloer) waardoor je ook het klimaat in je kruipruimte verbeterd. Deze klus is in principe goed zelf te doen, maar je kan ook een isolatiebedrijf vragen. Als je het zelf doet, vergeet dan niet beschermde kleding te dragen en een mondkapje. Een kruipluik moet worden geïsoleerd zijn voor een optimale isolatiewaarde. Het is ook belangrijk dat je van tevoren controleert of de platen wel door het kruipluik passen.

Kosten laag houden?

Besluit om zelf de werkzaamheden uit te voeren, of je het laat doen? Een investering in isolatie is altijd een goed idee. Vanaf het moment dat de werkzaamheden klaar zijn kun je beginnen met besparen, omdat je minder stookkosten nodig hebt om de tempratuur te behouden.

Dit zijn de manieren waarop je de kosten laag kan houden:

Subsidies: landelijk is er subsidie energiebesparing eigen woning, maar hier kom je alleen voor in aanmerking als je twee maatregelen uitvoert. Regionaal zijn er echter soms nog wel potjes beschikbaar en het is zeker de moeite waard om hiernaar te kijken.

Lokaal bedrijf:het is verstandig als je besluit de werkzaamheden uit te laten voeren door iemand te vinden die aan je eisen voldoet en uit dezelfde regio komt. Daarmee bespaar je op de voorrijkosten en heb je alle handige regionale connecties in huis.

Kwantumkorting: kijk of er buren of andere personen geïnteresseerd zijn in vloerisolatie. Er is ook een mogelijkheid om bij jezelf te kijken of je nog een andere energiebesparende maatregel uit wilt laten voeren om in aanmerking te komen voor de subsidie energiebesparing eigen woning. Hoe groter de klus die je aan kan bieden, hoe gunstiger de prijs die het isolatiebedrijf kan bieden.

Bekijk ook: de vloerisolatie checklist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen