Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een verbouwing, groot of klein, moet goed worden georganiseerd. Het onderstaande stappenplan kan je helpen bij het organiseren en plannen van je verbouwing.

Kooptip:

 • Wanneer je gaat verbouwen komt er veel bij kijken. Een exacte prijs maken is erg lastig. Vrijwel altijd moet er een vakspecialist langskomen om de situatie te beoordelen. Wij koppelen je met maximaal 4 vakspecialisten. Ontvang direct tot 4 offertes, bereken het verschil en vergelijk de prijzen!.

Stap 1: de oriëntatie

Allereerst is er de oriëntatiefase. Dit is wanneer jij besluit wat je wilt en wat je nodig hebt. Tijdens deze fase ga je op onderzoek uit over materialen, methoden en mogelijkheden en definieer je zo exact mogelijk wat je wilt. Ook stel je nu al duidelijk vast wat je budget is en ga je met de bank praten, indien nodig, over wat je kunt lenen. Met dit idee ga je straks naar een aannemer en die mag proberen er een werkbaar plan van te maken. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe georganiseerder de planning zal verlopen.

Stap 2: het vinden van een aannemer/specialisten

Ga je werken met een aannemer, dan zal je deze goed moeten uitkiezen. Ook als je geen aannemer gebruikt zal je een aantal specialisten moeten aannemen die het werk voor je gaan uitvoeren. Het is erg belangrijk dat dit mensen zijn die je vertrouwt en die de uiteindelijke verbouwing voor je gaan uitvoeren. Het onderstaande stappenplan kun je dan ook gebruiken om de juiste mensen aan te wijzen.

 1. Kijk welke specialisten in jouw omgeving werkzaam zijn en maak een lijst.
 2. Bepaal welke van deze bedrijven de juiste diensten aanleveren voor jouw project.
 3. Maak een korter lijstje met zo ongeveer 6 kandidaten die jouw werkzaamheden uit zouden kunnen voeren.
 4. Benader deze bedrijven en vraag ze om een offerte.
 5. De vertegenwoordigers zullen bij je langskomen om de situatie te bekijken en te bespreken.
 6. Naar aanleiding van dit kennismakingsgesprek kunnen ze een plan van aanpak voorstellen en deze presenteren in de vorm van een offerte.
 7. Als je alle offertes hebt ontvangen, controleer je ze op inhoud. De volgende punten moeten worden genoemd.
  1. Een omschrijving van de klus, de datum waarop het plaatsvindt en hoe lang het gaat duren.
  2. De exacte prijs, inclusief btw.
  3. Een aanbetalingsplan, indien van toepassing.
  4. De manier waarop de prijs tot stand is gekomen (materialen, btw, arbeid, extra kosten).
  5. Alle uitgaven, dus ook steigerhuur, voorrijkosten, containerhuur, afvoerkosten, sloopkosten enzovoorts.
  6. Een garantieregeling.
  7. Welk soort prijs hanteert de aannemer? Is er een vaste prijs of is er een richtprijs? Aannemers zullen vaker een richtprijs kiezen, omdat ze deze dan met 10 procent mogen overschrijden. Dit geeft ze meer vrijheid, maar jou wat meer onzekerheid.
 8. Zijn alle offertes compleet, dan kun je beginnen met het maken van je vergelijking.
 9. De vergelijking doe je op punten die voor jou van belang zijn, dus bijvoorbeeld prijs, kwaliteit, garantieregeling, geleverde diensten, keurmerken en certificeringen.
 10. Het beste bedrijf is vervolgens degene die jou een mooie prijs kan bieden in combinatie met het meest complete plan van aanpak.

Stap 3: de verbouwing voorbereiden

Nu is het tijd om de voorbereidingen te treffen voor de verbouwing. De aannemer is druk bezig alles te regelen met de andere partijen en het is belangrijk dat jij constant op de hoogte wordt gehouden van de voortgang. Daarnaast heb je zelf ook een aantal dingen te organiseren. Onderstaande checklist kan je helpen zodat je niets vergeet.

 • Vergunningsaanvraag regelen, indien nodig.
 • De buren op de hoogte brengen van je plan.
 • Een plaats regelen waar je kunt verblijven tijdens de verbouwing.
 • Opvang regelen voor kinderen en/of huisdieren tijdens de verbouwing.
 • Tijdelijke opslag regelen voor je meubilair.
 • Vrij vragen van je werk of iemand anders regelen die toezicht kan houden.
 • De ruimte toegankelijk maken voor de werkers.
 • Nog een laatste keer het plan doorspreken met de aannemer.
 • Nog een laatste keer door het budget lopen en controleren of deze niet overschreden dreigt te worden.
 • Koffie en thee in huis halen.
 • Persoonlijke en waardevolle spullen uit het zicht leggen.

Stap 4: de verbouwing zelf

Tijdens de verbouwing zelf hoef je weinig te doen, behalve toezicht houden en ervoor zorgen dat de werkers alles hebben dat ze nodig hebben. Je kunt eventueel wat opruimen tussendoor, maar over het algemeen laat je de werkzaamheden over aan de specialisten.

Stap 5: de oplevering

Als de verbouwing klaar is, wordt er een oplevering gedaan. Je kunt dan nog aangeven of er foutjes gecorrigeerd moeten worden en je kunt controleren of alles werkt. Samen met de aannemer loop je overal doorheen. Ga je akkoord, en werkt alles naar behoren, dan is de verbouwing klaar. Je betaalt de laatste rekening, schrijft eventueel een recensie over de specialisten waarmee je hebt gewerkt en de verbouwing is afgerond.

Vergelijk offertes

Wij kunnen je hier helpen met het vinden van betrouwbare specialisten. Gebruik onze vergelijkingstool en je zal snel enkele offertes ontvangen voor jouw specifieke verbouwing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen