Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Inleiding

Waterlekken zijn erg vervelend en kunnen erg schadelijk voor de woning zijn. Soms blijven ze erg lang onopgemerkt, het is dan ook zaak om snel te handelen. Via een lekdetectie kunnen de lekken nauwkeurig opgespoord worden. Lekdetectie is een vrij ingewikkelde handeling, maar hoeveel kost het en wat is een lekdetectie precies?

Hoe werkt lekdetectie?

Meestal gebeurt lekdetectie aan de hand van infraroodcamera’s. Om een lek te detecteren, gebruikt men een speciale warmtebeeldcamera. Die wordt dan op de muur gericht en kijkt door de muur heen. Zo’n camera kan verschillen in temperatuur waarnemen, zo zie je waar het lek zich bevindt.

Bij een normale gang van zaken zie je het water gewoon lopen. Wanneer er sprake is van een lek zie je een vager beeld met een kleiner temperatuurverschil tussen het water en de muur.

Lekdetectie is broodnodig bij lokkage, anders kan er ernstige schade aan je woning aangericht worden. Via lekdetectie wordt het probleem snel geïdentificeerd en opgelost.

Er zijn verschillende manieren om lekdetectie uit te voeren:

  • Infraroodcamera
  • Ultrasone lekdetectie: dit type lekdetectie spoort lekken op aan de hand van geluidsgolven.
  • Vochtmeting of hygrometrie: Met deze methode meet men de vochtigheid in materialen. Waar zich het meeste vocht bevindt, zit logischerwijs het lek.
  • Druktest: met een druktest controleert men op lekken in de leiding. Men voert de druk in de leidingen op, om deze dan terug naar zijn normale staat te brengen. Wanneer er een lek is blijft de druk rond de leidingen niet constant.
  • Elektro-akoestische lekdetectie: dit wordt enkel gebruikt bij lekken in ingebouwde of ondergrondse leidingen. Hierbij plaatst een vakman 2 zenders op de lekkende leiding. Aan de hand van software kan men het lek opsporen.
  • Endoscopie: de specialist gaat met een kleine camera effectief in de waterleidingen of ruimtes om lekken op te sporen. Dit wordt gebruikt bij holle ruimtes en leidingen.

Wat wijst op lekken?

Het vervelende aan het hebben van lekken is dat het vaak laat opgemerkt wordt. Op dat moment is er vaak al schade aan de gevels toegediend. Om eventuele lekken toch op tijd op te sporen dien je op volgende zaken te letten:

Vochtplekken

De duidelijkste aanwijzing naar lekken zijn vochtplekken. Meestal zit het lek dan achter de muren, het plafond of onder de vloer. Let wel op: de plaats van de vochtplek en de plaats van het lek zijn vaak niet hetzelfde.

Slecht werkende isolatie

Ook isolatie die niet optimaal werkt kan een teken zijn. Wanneer isolatie met vocht of lekken in contact komt, verliest het isolerend vermogen.

Oplopende waterfactuur

Wanneer je waterfactuur zonder reden in stijgende lijn gaat, kan dit het gevolg zijn van een waterlek. Een onopgemerkt lek leidt vaak tot meer waterverbruik, waardoor uiteraard ook de waterprijs stijgt.

Soorten waterlekken

Lekken kunnen in vele maten, geuren en kleuren voorkomen. Afhankelijk van de plaats waar de lekken zich bevinden, kunnen er verschillende oorzaken zijn. De meest voorkomende lekken zijn:

  • Lekkage aan de cv-leiding: dit is de meest voorkomende lekkage. Dit soort lekkage kan erg gevaarlijk zijn. Ze zitten vaak in de vloer of muur, daardoor blijven ze lang onopgemerkt. Meestal komt een lek aan de cv-leiding voort uit een koppeling of een gaatje in de leiding.
  • Lekkage aan de waterleiding: een waterleiding komt op één punt in de woning binnen. Daarna splitst het zich op. Op die splitsingspunten treden wel eens lekkages op. Dan lekt er water aan koppelingen of beschadigde leidingen. Ook dit soort lek blijft lang onopgemerkt.
  • Lekkage aan de afvoerbuis: Dit wordt meestal veroorzaakt door klusjes. Door een gaatje in de wand of vloer wordt de afvoer van een douche of wastafel soms beschadigd.
  • Lekkage aan het dak: bij oude daken in slechte staat onstaat er wel eens lekkage aan de dakbedekking. Andere oorzaken zijn een verstopte dakgoot of slechte regenafvoer. Je herkent het fenomeen door opkomende vocht- en schimmelplekken op het plafond.

Wat kost lekdetectie?

Er is geen exacte prijs voor een lekdetectie. Hoeveel het laten uitvoeren van een lekdetectie kost hangt af van verschillende factoren. Wel kunnen we je een ruime schatting geven.

Hou rekening met een prijs tussen 250 en 550 euro wanneer je een specialist contacteert. Deze schatting is exclusief btw, maar inclusief reis-, materiaal- en arbeidskosten.

Wat beïnvloedt prijs van een lekdetectie?

Het verschil tussen 250 en 550 euro is natuurlijk heel wat. Er zijn namelijk verschillende factoren die de prijs bepalen.

Zo is het aantal gewerkte uren van belang. Hoe complexer het lek, hoe langer het duurt vooraleer het lek ook daadwerkelijk opgespoord wordt. Wanneer dit langer duurt is de prijs natuurlijk ook hoger. Daarnaast is ook het type lekdetectie die de aannemer gebruikt van belang.

Het is erg voordelig om verschillende specialisten te contacteren voordat je een offerte aanvaardt. Zo kan je verschillende prijzen vergelijken en financieel de voordeligste keuze maken.

Prijsopbouw, wat zit er in prijs

Wat zit er allemaal in de prijs inbegrepen? Het karwei zelf duurt al snel enkele uren. Naast de arbeidskosten zitten ook de vervoerskosten erbij in. Daarnaast gebruikt hij materialen die niet iedereen heeft, maar daarvan valt de prijs mee. Ook maakt de vakman van dienst een uitgebreid rapport op. Zo kan hij het nodige professioneel advies geven om het lek aan te pakken.

De grootste kost ligt dus bij de arbeids- en vervoerskosten. Vervoerskosten bedragen meestal zo’n 19 cent per kilometer, maar dit kan wisselen. Informeer zeker op voorhand wat voor tarieven het bedrijf hanteert.

Bespaartips

  • Waterschade zit vaak bij je brandverzekering inbegrepen. Wanneer dit het geval is worden een deel van de kosten voor lekdetectie en waterschade terugbetaald door de verzekering. Informeer hier dus zeker. Hoeveel dit is hangt af van je persoonlijke situatie. Meestal is enkel de lekkage en het gevolg ervan verzekerd. Voor de oorzaak komen ze dus niet tussen.

    Hierom is het dus zeker belangrijk een rapport op te vragen. Zo kan je bewijzen dat je weldegelijk een lek hebt en aantonen waar het zit.
  • Vergelijk verschillende prijzen van verschillende experts. Zo kan je de meest voordelige optie kiezen en op die manier heel wat geld besparen. Via onze offertepagina vraag je makkelijk, snel, gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij verschillende installateurs uit jouw buurt.



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen