Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het woord ‘verbouwing’ kan slaan op een zeer groot aantal projecten. Je kunt je beneden toilet verbouwen voor een relatief lage prijs en je zolder laten renoveren voor een prijs die duizenden euro’s hoger ligt. Elke verbouwing is ook anders, omdat elke woning anders is en ieder andere wensen heeft. Als je niet voor ongewenste verrassingen wilt komen te staan, dan kun je jouw verbouwing het beste zo precies mogelijk inplannen. Het is dan ook zaak om de onderstaande valkuilen en veelgemaakte fouten te vermijden.

Kooptip:

  • Wanneer je gaat verbouwen komt er veel bij kijken. Een exacte prijs maken is erg lastig. Vrijwel altijd moet er een vakspecialist langskomen om de situatie te beoordelen. Wij koppelen je met maximaal 4 vakspecialisten. Ontvang direct tot 4 offertes, bereken het verschil en vergelijk de prijzen!.

Geen exacte prijs afspreken

Maak je gebruik van een aannemer om jouw verbouwing te leiden, dan zijn er drie manieren waarop je afspraken kunt maken over de prijs. Hiervan zijn er opties die voor jou veel gunstiger zijn en andere opties waarmee je eigenlijk slecht kunt inschatten wat de eindprijs zal zijn. Lees daarom de onderstaande informatie goed door voordat je met de aannemer gaat onderhandelen over de prijs.

  • Een vaste prijs afspreken: dit is voor jou verreweg de beste optie. Je spreekt met de aannemer exact af wat het project gaat kosten en de aannemer houdt zich hieraan. Je kunt afspreken dat je gewaarschuwd wordt als de verbouwing over budget dreigt te gaan. De meeste aannemers spreken alleen een vaste prijs af bij kleinere verbouwingen of verbouwingen die erg duidelijk zijn.
  • Een richtprijs afspreken: dit is de meest gangbare manier om met een aannemer een prijs af te spreken. Jullie komen een richtprijs overeen en vervolgens kan de uiteindelijke prijs hier met 10 procent boven of onder komen te zitten. Dit geeft de aannemer wat meer vrijheid, maar jij hebt nog steeds een bepaalde zekerheid over de kosten.
  • Een prijs per uur: aannemers zullen heel af en toe een prijs per uur rekenen. Dit doen ze alleen als ze echt geen idee hebben van de mogelijke kosten van de verbouwing. Vaak zijn dit dan projecten die afwijken van de norm en bijzondere plannen die de aannemer nog nooit eerder heeft gezien. Voor jou is deze optie erg onzeker, maar als je een dergelijke verbouwing inplant zal je ook niet veel anders kunnen verwachten.

Niet goed weten wat je wilt

Het is erg belangrijk dat je vanaf het begin probeert je verbouwing zo exact mogelijk te organiseren en in kaart te brengen. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe exacter de aannemer de prijs kan inschatten en hoe minder groot de kans dat je hier overheen zal gaan. Vanaf het moment dat je besloten hebt om een verbouwing te laten uitvoeren begin je met plannen en maak je gebruik van moodboards, checklists en stappenplannen. Op die manier vergroot je de kans dat jouw verbouwing vlekkeloos zal verlopen en dat de eindfactuur exact uitkomt op wat jij had ingeschat.

Geen vergelijking maken

Als jij van plan bent de verbouwing zelf te organiseren of als je een aannemer gebruikt, je zal veel tijd moeten besteden aan het maken van vergelijkingen. Dit klinkt misschien saai, maar als je dit niet doet dan weet je nooit zeker of je de beste deal hebt afgesloten. Het begint al bij het kiezen van de aannemer. Dat doe je door alle opties te bekijken in jouw omgeving, offertes op te vragen en zo tot een beslissing te komen. Hetzelfde kun je doen met de elektricien, de loodgieter, de schilder, de klusjesman en de raamzetter, maar ook met de materialen die je wilt gaan gebruiken. Op die manier kun je veel geld besparen en weet je zeker dat je nooit te veel betaalt voor de diensten die je ervoor ontvangt.

Tegen de adviezen van de specialisten ingaan

Als jij helemaal in je verbouwing zit en allerlei ideeën hebt over hoe dit er uiteindelijk uit moet komen te zien, dan wil je natuurlijk niet van de specialisten en de vakmensen horen dat iets niet kan. Toch is het niet verstandig om hier tegenin te gaan. Als een kenmerk dat jij voor ogen had volgens hen niet kan worden uitgevoerd, dan is dit waarschijnlijk ook zo. Vraag ze dan om een soortgelijk alternatief, zodat jouw visie toch kan worden gebruikt. Goede vakmensen hebben ervaring genoeg om de ideeën van hun cliënten naadloos om te zetten in realistische werkelijkheid.

Neem niet te veel hooi op je vork

Zelfs al laat je je verbouwing volledig aan een aannemer over, je zal nog steeds een zeer stressvolle, hectische en drukke periode tegemoet gaan. Soms is het beter om te besluiten dingen uit te besteden dan zelf te doen, simpelweg omdat jij als cliënt al voldoende te beslissen hebt. Zorg ervoor dat je vakmensen aanneemt die je vertrouwt en waar je de werkzaamheden aan zou over willen laten. Dit zal je iets meer kosten, maar als jij overwerkt raakt ben je natuurlijk verder van huis. Sta je stevig in je schoenen, weet je van aanpakken en heb je ervaring met project management? Dan kun je proberen de verbouwing zelf te leiden. Heb je een fulltime baan, heb je geen ervaring met het leiden van projecten en heb je weinig kluservaring? Dan kun je het beste zo veel mogelijk overlaten aan de vakmensen.

Vergelijk offertes

Wil jij ook gaan verbouwen? Hier vraag je alvast offertes op voor alle verbouwing-gerelateerde uitgaven. Dit scheelt jou heel veel werk terwijl je ook zeker weet dat je geen optie vergeet. De beste deal vind je alleen als je alle mogelijkheden hebt bekeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen