Kunststof kozijnen soorten & vervangen

Kunststof kozijnen soorten & vervangen

Eens in de zoveel tijd is het nodig om je kozijnen te vervangen. Dit kan zijn omdat ze hun levensduur hebben bereikt, omdat je een gevelrenovatie uitvoert en je deze beter wilt laten isoleren of omdat je het zat bent om je kozijnen telkens te moeten onderhouden. Kunststof is een ideaal materiaal voor kozijnen, omdat het sterk is, duurzaam, nauwelijks onderhoud nodig heeft, veelzijdig is en financieel aantrekkelijk. Je kunt kunststof kozijnen vinden in allerlei uitvoeringen en het is ook mogelijk om er verschillende soorten ramen in te laten zetten. Zo lang je binnen de juiste afmetingen blijft kun je je kunststof kozijnen precies zo samenstellen als je wilt. Dat betekent dat je een rij kunststof kozijnen kunt kiezen die aansluit bij jouw specifieke wensen.

De verschillende raamsoorten

Bij de meeste leveranciers heb je de mogelijkheid je kunststof kozijnen op verschillende manieren samen te stellen. Dit is bij prefab zo, maar bij maatwerk natuurlijk nog veel meer. De combinaties die mogelijk zijn, zijn enigszins afhankelijk van de afmetingen van je kozijn en ook van de mogelijkheden die de leverancier aanbiedt. Over het algemeen kun je de volgende raamsoorten combineren.

  • Vaste ramen: vaste ramen zijn ramen die niet open kunnen en die dus geen scharnieren of hang- en sluitwerk bevatten. Hierdoor zijn deze goedkoper dan de andere soorten ramen, maar kun je ze dus niet openen. De meeste rijen kozijnen bevatten zeker één of meer vaste ramen. Hiermee bespaar je geld en realiseer je nog steeds voldoende lichtinval. Ook is het vooral bij lange rijen niet nodig dat elk raam open kan.
  • Kantelramen: kantelramen zijn kleinere ramen die je bijvoorbeeld boven een vast raam kunt laten plaatsen. Deze hebben een scharnier aan de bovenkant, zodat de onderkant opengezet kan worden en vaak doe je dit naar buiten. Hierdoor kun je dus een goede ventilatie van je woning realiseren, maar blijft deze inbraakveilig, omdat het gat niet groot genoeg is om iemand door te laten.
  • Valramen: valramen zijn het tegenovergestelde van kantelramen en bevatten een scharnier aan de onderkant. Deze ramen zie je veel in toiletten of badkamers, omdat je ze dan open kunt zetten maar nog steeds niemand naar binnen kan kijken. Ook zijn deze ramen inbraakveilig, omdat ze niet ver genoeg open kunnen om iemand door te laten. Valramen gaan vaak naar binnen open en worden regelmatig boven een deur of een vast raam geplaatst.
  • Openslaande ramen: je rij kunststof kozijnen maak je extra speciaal als je hier een paar openslaande ramen aan toevoegt. Dit zijn ramen die vaak worden gebruikt op een verdieping, omdat ze ruimte innemen als je ze openzet. Op de eerste of tweede verdieping heeft niemand hier last van en kun je ze naar buiten laten openen zodat je ook binnen geen ruimte verliest. Openslaande ramen bevatten een scharnier aan de zijkant en plaats je twee exemplaren in spiegelbeeld naast elkaar dan kun je deze ver openzetten en een grote opening in de muur creëren. Dit is schitterend in de slaapkamer.
  • Draai-kiep ramen: een ander erg populair type raam is het draai-kiep raam en dat is omdat deze je meerdere mogelijkheden geeft om hem te openen. Je kunt een draai-kiep raam namelijk gebruiken zoals een openslaand raam en deze volledig openzetten, maar je kunt er ook een kiepraam van maken waarmee je hem alleen op een kiertje zet voor ventilatie. De meeste draai-kiep ramen bevatten scharnieren aan de onderkant en aan de zijkant en bieden je dus meer gebruikersgemak.
  • Schuiframen: schuiframen worden lang niet door alle leveranciers aangeboden, maar deze zijn wel erg praktisch en ook esthetisch zeer aantrekkelijk. Schuiframen doe je open door ze naar boven te tillen en ze vervolgens te vergrendelen. Op die manier heb je zelf de mogelijkheid te bepalen tot hoe ver je ze open wilt zetten. Schuiframen zijn erg passend in klassieke woningen of woningen met een industrieel interieur. Ook al zijn ze niet erg gangbaar, met schuiframen haal je echt iets origineels in huis.

Hoe stel je je kozijnen samen?

Goedkopere kunststof kozijn leveranciers laten je je rij kunststof kozijnen zelf samenstellen en bieden je verscheidene combinaties aan waaruit je kunt kiezen. Je geeft de afmetingen door en de kozijnen zullen worden geleverd. De meer kwalitatievere leveranciers zullen bij je langskomen om de opmetingen te doen en kunnen samen met jou de perfecte rij kunststof kozijnen samenstellen. De mogelijkheden die je hebt zijn dan vaak groter, maar hier betaal je dan ook meer voor. Vervolgens laat je ze installeren en kun je snel genieten van jouw nieuwe rij kunststof kozijnen.

Vergelijk offertes

Is jouw woning aan kozijnen toe en wil je deze voorzien van een mooie rij kunststof ramen? Gebruik dan onze vergelijkingstool en ontvang alle financiële informatie die je nodig hebt. Door je gegevens in te vullen en door te geven wat je nodig hebt kunnen wij je een aantal offertes sturen van kozijnenleveranciers uit jouw omgeving.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *