Wat is en doet een hovenier?

Wat is en doet een hovenier?

Je ziet tegenwoordig steeds vaker busjes van hoveniers in het straatbeeld terugkeren. Niet alleen bij dure villa’s maar ook bij normale rijtjeshuizen stopt het busje van de hovenier voor de deur. De meest gestelde vraag hierbij is dan ook; wat is een hovenier. We vertellen je in dit stukje wat een hovenier allemaal doet en hoe hij jou bij kan staan om van jouw tuin een paradijs te maken.

Wat doet een hovenier allemaal

Hoveniers zijn er in allerlei soorten en maten. Vroeger noemde je ze ook wel ‘tuinman’. Tegenwoordig zijn er hoveniers die allerlei specialiteiten hebben. Niet alleen houden ze het groen bij jouw huis bij; ze kunnen ook boomverzorging, bestrating en tuinaanleg voor jou uitvoeren. Wanneer jij geen zin hebt in het onderhoud van je tuin of wanneer je specifieke klussen moet laten uitvoeren zoals bestrating of het snoeien van een grote boom is het inschakelen van een hovenier alles behalve luxe.

Van braakliggend terrein tot tuin

De tuin van een huis is vaak het slotstuk van de begroting. Jammer, want het uiterlijk van een tuin bepaalt voor een groot gedeelte de waarde van jouw huis. Het is dan ook jammer om een paleis van een huis te hebben met een braakliggend stuk terrein er omheen. De hovenier is in staat om jouw tuin voor je te maken. Dat kan beginnen met een stuk ontwerp van een tuin, en vervolgens vindt de beplanting plaats en de aanleg van de bestrating. Na de aanleg van de tuin zal er periodiek onderhoud plaatsvinden aan jouw tuin.

Een tuin naar wens

Een tuin van de oude bewoners zal niet zomaar jouw smaak zijn. Wanneer je een tuin naar wens wil zal de hovenier dan ook een lijst maken van jouw wensen voor jouw tuin. Er zal worden gekeken naar de samenstelling van jouw huishouden. De aanwezigheid van kinderen is al voor een groot deel bepalend voor het uiterlijk van jouw tuin. Daarnaast wordt er gekeken naar de ligging van jouw tuin. Vangt jouw tuin veel zon, dan moeten daar voorzieningen voor worden getroffen. De bestrating en aanwezigheid van zitjes in een tuin wordt ook ingedeeld met behulp van de hovenier. Een hovenier die deze opdracht voor jou uit zal voeren heeft vaak doorgestudeerd voor tuinarchitect. Je kan deze hovenier inhuren voor een totaalproject waar ook het onderhoud van je tuin onder valt maar je kan ook een andere hovenier voor het vervolgtraject inhuren.

Het aanleggen van de tuin

Met de bouwtekening van jouw tuin zal de hovenier uiteindelijk aan de slag gaan. Er komt een beplantingsplan waarbij wordt gekeken welke typen beplanting er mogelijk zijn in jouw tuin. Bovendien wordt de bestrating en de verdere aanleg van jouw tuin uitgevoerd. Voor bestrating en een terras moeten zaken zoals fundering plaatsvinden. Dit zijn zaken die je kan uitbesteden aan een stratenmaker maar veel hoveniers kunnen deze klus ook klaren. Uiteindelijk krijg je een tuin die volledig is aangelegd overeenkomstig jouw tuinwensen. Daarnaast is de tuin zodanig aangelegd dat deze eenvoudig onderhouden kan worden.

Het onderhoud van de tuin

Een mooi aangelegde tuin moet natuurlijk worden onderhouden. Dat is eveneens een klus waar niet iedereen tijd voor heeft of zin in heeft. Een tuin die goed wordt onderhouden zal echter op den duur een lagere kostenpost opleveren. Je hoeft minder vaak je beplanting te vervangen wanneer deze goed is onderhouden en daarnaast is een mooi onderhouden tuin een aanwinst en een verrijking voor je huis. Jouw huis is eenvoudigweg meer waard wanneer deze professioneel wordt onderhouden. Die waardevermeerdering staat vaak niet in verhouding tot de kosten die jij maakt voor het onderhoud van je tuin. Het is een geringe investering in een hoge waarde.

Specifieke klussen

Heeft jouw tuin een grote oude boom, dan zal die geregeld moeten worden onderhouden. Wanneer er door de leeftijd en slechte gezondheid van de boom instortingsgevaar ontstaat moet de boom worden gerooid. Ook hiervoor kan je het beste een hoveniersbedrijf inschakelen. Kies een bedrijf wat boomonderhoud als specialisme heeft. Denk eraan dat je voor deze werkzaamheden een vergunning nodig heeft. De hovenier kan deze vaak voor jou aanvragen.

Per keer, per uur of periodiek

De hovenier kan je op meerdere manieren betalen. Je hebt hoveniers die een losse prijs hebben per keer dat jij ze vraagt om langs te komen. Ze komen dan voor een vast tijdvak in jouw tuin werken tegen een vast tarief. Daarvoor worden standaard werkzaamheden uitgevoerd. Andere hoveniers zullen zich per uur laten uitbetalen. Jij bepaalt dan hoe lang de hovenier komt en welke werkzaamheden er worden uitgevoerd. Een laatste optie is periodiek. De hovenier komt dan bijvoorbeeld langs om jouw tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen. De tuin winterklaar maken, snoeien, blad ruimen, het gazon bijwerken; het zijn allemaal zaken die periodiek worden uitgevoerd. Dit betaal je dan vaak in een abonnementsvorm.

Geen groene vingers

Heb jij geen groene vingers maar wil je een mooie tuin, dan kan je een hovenier inhuren. Je weet gelijk hoeveel dat kost door op deze link te klikken. Je krijgt offertes van lokale hoveniers voor jouw klus en weet gelijk hoeveel jij kan besparen.

 

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *