Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Schilderen is een klus in huis die de meeste mensen zelf uitvoeren. Wanneer je zelf gaat schilderen is er een aantal zaken waar je absoluut aan moet denken. We hebben de meest gemaakte fouten bij zelf schilderen op een rij gezet. Zo weet jij zeker dat je een schilderklus klaart zonder problemen en fouten.

Kooptip:

  • Wanneer je gaat verbouwen komt er veel bij kijken. Een exacte prijs maken is erg lastig. Vrijwel altijd moet er een vakspecialist langskomen om de situatie te beoordelen. Wij koppelen je met maximaal 4 vakspecialisten. Ontvang direct tot 4 offertes, bereken het verschil en vergelijk de prijzen!.

De prijs van een professionele schilder

Huur je een professionele schilder in dan hoort daar een prijskaartje bij. We hebben bij een aantal professionele schilders de prijzen opgevraagd. We ontvingen de volgende offertes:

Wat voor werkzaamheden levert de schilder Waar betaal je allemaal voor Wat is de basis van de prijs Wat is de prijs van het verrichte werk
Het sauzen van een muur met de roller Het gebruikte materiaal, het arbeidsloon, de BTW Een prijs per vierkante meter Tussen 9,75 en 15,75
Het verven van grote vlakken met de roller Het materiaal, het arbeidsloon en de BTW Een prijs per vierkante meter Tussen 20 en 24,75 euro
Het schilderen van meer gedetailleerd werk Het arbeidsloon, het materiaal en de BTW Een prijs per uur Tussen 35 en 39 euro

Waarom je zelf gaat schilderen

Je neemt de kwast zelf ter hand om te gaan schilderen en daarvoor zijn meerdere argumenten te noemen. We hebben de belangrijkste argumenten op een rij gezet.

  • Het is goedkoper
  • Je kan schilderen wanneer het jou uitkomt
  • Zelf je verf en materialen kiezen.

Wat er mis kan gaan

We keken voor je naar de meest gemaakte fouten bij thuisschilders.

We kwamen de volgende zaken tegen:

Een ondergrond die niet egaal is

De ondergrond van je schilderwerk moet goed egaal zijn. Dat houdt in dat je eerst zelf de oneffenheden in de ondergrond zal moeten wegwerken. Dit is een punt waarop het nogal eens fout gaat. Het gevolg zal zijn dat jouw werk onregelmatig is, en dat je bijvoorbeeld druipers in je werk krijgt. Je voorkomt dit probleem door gaten en scheuren eerst op te vullen met een plamuur. Daarna schuur je het plamuurwerk op waardoor er een mooi egaal oppervlak ontstaat om te schilderen.

Schilderen als het te warm of te koud is

Op de verpakking van de verf die je hebt gekocht kan je zien wat de ideale verwerkingstemperatuur van verf is. Schilder niet als het buiten te warm of te koud is. Bij een temperatuur onder de 10 graden zal schilderwerk veel te langzaam drogen. Het zal daardoor beschadigen doordat er voorwerpen en stof tegenaan komen. Bij een te hoge temperatuur droogt de verf juist te snel op waardoor je een onregelmatig en lelijk resultaat zal krijgen.

Houtrot niet weghalen

Houtrot in een kozijn moet je eerst weghalen voordat je het kozijn gaat schilderen. Doe je dat niet, dan zal het kozijn onder de verflaag door gaan rotten wat voor een lelijk resultaat en een kapot kozijn zorgt. De houtrot in een kozijn steek je weg met een schroevendraaier en een plamuurmes. Daarna vul je de gaten op met houtplamuur waarna je het geheel opschuurt. Zo verleng je de levensduur van je houtwerk.

Vergeten het hout onderop dorpels en kozijnen te schilderen

Wanneer je bij dorpels en kozijnen vergeet de onderkant te schilderen kan er vocht op deze plekken komen van buitenaf. Het gevolg zal zijn dat er houtrot in het houtwerk van je huis komt te zitten. Voorkom dit euvel door de onderkanten goed te schuren, te voorzien van grondverf en in de lak te zetten.

Te zuinig zijn met verf

Ga je schilderen, denk er dan aan dat je bij onbehandeld hout minimaal 3 lagen verf zal moeten aanbrengen. Werk je met een grondverf, breng daar dan nog minimaal 2 lagen gewone lak op aan. Werk je met één laag omdat er ‘extra dekkend’ op de verpakking staat, dan zal het resultaat een stuk kwetsbaarder zijn voor de weersomstandigheden.

De verkeerde verf gebruiken

Verf is er in meerdere soorten. De twee basissoorten zijn acryl verf en verf op basis van oplosmiddel. Deze twee soorten moet je niet over elkaar heen op een oppervlak gebruiken. De verf zal dan namelijk niet houden op elkaar. Daardoor laat je schilderwerk los en kan je binnen de kortste keren weer opnieuw beginnen. Is een ondergrond gedaan met een verf op basis van oplosmiddel en wil je er alsnog met een latex verf overheen, kies er dan voor om er eerst een primer laag tussen te voegen.

Gebruik maken van een siliconenkit

Dit is een prima middel wanneer je sanitair gaat kitten, maar bij hout moet je oppassen. Het is namelijk een middel wat zich niet laat over schilderen. Gebruik liever een houtplamuur om kieren en naden op te vullen.

Gelijk goed schilderwerk

Wil je gelijk goed schilderwerk zonder hinderlijke fouten, laat het dan uitvoeren door een professionele schilder. Deze huur je in met de onderstaande button. Je ontvangt direct vrijblijvend meerdere offertes om te vergelijken. Dat levert je een voordeel op wat kan oplopen tot wel 20 procent.

One thought on “Veelgemaakte fouten zelf schilderen”

  1. Het is inderdaad belangrijk om je ondergrond te egaliseren wanneer je gaat schilderen. Dit klusje is niet altijd makkelijk en leuk, maar wel belangrijk. Mijn oude schilder heeft mij goede tips gegeven zodat ik kleine oneffenheden nu zelf kan wegwerken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen