Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een verbouwing plan je niet zomaar. Of je nu alleen een toilet gaat renoveren of je wilt een volledige bovenverdieping aanbouwen, je zal veel te organiseren hebben. Ook ga je een drukke periode tegemoet waarbij je te maken zal krijgen met een aantal verschillende partijen, problemen, afwijkingen van het budget en onzekerheden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je daarna een schitterende nieuwe ruimte ter beschikking zal hebben. Als jij een verbouwing aan het plannen bent, kun je de onderstaande tips vast goed gebruiken.

Kooptip:

  • Wanneer je gaat verbouwen komt er veel bij kijken. Een exacte prijs maken is erg lastig. Vrijwel altijd moet er een vakspecialist langskomen om de situatie te beoordelen. Wij koppelen je met maximaal 4 vakspecialisten. Ontvang direct tot 4 offertes, bereken het verschil en vergelijk de prijzen!.

Tip 1: duidelijke prijsafspraken

Gebruik je een aannemer, dan zal je met hem of haar op verschillende manieren een prijs kunnen afspreken. Het is belangrijk dat je een prijs afspreekt die past bij jouw wensen. Lees daarom onderstaande drie opties door en bepaal welke voor jou en jouw situatie het meest geschikt is.

  • Een vaste prijs: voor kleine duidelijke verbouwingen wil een aannemer regelmatig wel een vaste prijs afspreken. Als hij of zij exact weet wat de uitgaven gaan zijn, dan zal deze goed kunnen inschatten wat dit uiteindelijk zal gaan kosten. Dit is voor jou natuurlijk ideaal, omdat je vanaf het moment dat de offerte binnen komt weet waar je aan toe bent. Aannemers zijn soms een beetje huiverig voor deze optie, omdat er in de realiteit toch vaak extra kosten de hoek om komen kijken.
  • Een richtprijs: de meest toegepaste optie is het afspreken van een richtprijs. Je neemt dan een bepaald bedrag en daar mag de aannemer maximaal 10 procent boven zitten. Lijkt het erop dat dit meer wordt, dan word jij tijdig op de hoogte gesteld. Zo heeft de aannemer iets meer bewegingsvrijheid en heb jij toch een soort van zekerheid wat betreft de maximale uitgaven.
  • Een prijs per uur: als de aannemer met geen mogelijkheid kan inschatten wat de kosten voor jouw verbouwing ongeveer zullen zijn, dan kan er een prijs per uur worden gevraagd. Dit is echter erg schaars en gebeurt alleen bij grote uitzondering, zoals abnormale bouwprojecten of projecten die afwijken van de standaard.

Tip 2: maak een vergelijking

Of je nu een aannemer moet kiezen, een tegelzetter moet aanwijzen of een nieuwe bank moet kopen; maak altijd een vergelijking van alle opties die je tot je beschikking hebt. Bekijk de prijzen, de kwaliteit, de diensten die worden verleend, de garantieregelingen, de keurmerken en de klantvriendelijkheid voordat je een uiteindelijke beslissing maakt. Kies dan niet direct voor de goedkoopste optie, maar voor de optie waarbij je het meeste terugkrijgt voor je geld.

Tip 3: plan alles tot in de puntjes

Hoe duidelijker je bent, hoe beter je weet wat je wilt en hoe gedetailleerder jouw plannen, hoe exacter je alles kunt plannen. Als jij gebruik maakt van moodboards, checklists en stappenplannen, zal je voor weinig verrassingen komen te staan. Ook als je de aannemer exact kunt vertellen wat je wilt hebben, kan deze voor jou veel beter een prijsindicatie geven van wat het gaat kosten. Wees daarom betrokken, plan alles nauwkeurig, maak vergelijkingen en gebruik lijstjes, zodat jouw verbouwing zo soepel mogelijk verloopt.

Tip 4: wijk niet af van je budget

Het budget dat je in het begin bepaald hebt was er met een reden. Het is erg gemakkelijk om hier overheen te gaan. Als je duurdere kranen bestelt, toch een bad met jacuzzi wilt of als je besluit een duurdere vloer te kiezen of toch vloerverwarming te plaatsen, dan zal je budget heel snel opraken. Probeer daarom niet van je budget af te wijken en probeer geen extra dingen te plannen, hoe aantrekkelijk ze ook lijken.

Tip 5: vergeet de vergunningen niet

In Nederland heb je regelmatig vergunningen nodig voor verbouwingen. Er is dus altijd een kans dat jij dit ook moet voor jouw project. Vergeet niet te controleren of jij ook vergunningen nodig hebt en zo ja, vraag deze op tijd aan. Het is ook goed om dan met de buren te praten, want zij krijgen vaak de mogelijkheid om de aanvraag aan te vechten. De verbouwing kan pas beginnen als jij al je papieren in orde hebt.

Tip 6: neem niet te veel hooi op je vork

Als laatste is het erg gemakkelijk om je door een verbouwing te laten meeslepen en te veel probeert zelf te doen. Ook al is het altijd goed om de handen uit de mouwen te steken, als het je te veel wordt kun je beter wat extra geld uitgeven aan een professional. Het leiden van een verbouwing is veel werk en ook stressvol werk, want je bent constant afhankelijk van anderen. Als jij in je dagelijkse leven al voldoende te doen hebt, dan kun je dit er niet ook nog bij hebben. Tenzij je zeker weet dat je het aankan, is het het beste om toch de werkzaamheden en taken over te laten aan de specialisten.

Vergelijk offertes

Ga jij een verbouwing plannen? Wij kunnen je alvast heel veel tijd uit handen nemen als je onze vergelijkingstool gebruikt voor het opvragen van offertes. Volg de link, vul je informatie in en je zal snel kunnen zien waar voor jou de beste deals te halen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen