Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Een verbouwing kan soms een bewuste keuze zijn, maar soms is een verbouwing noodzakelijk waardoor de kosten flink kunnen oplopen. Om de kosten van de verbouwing te verlagen zijn er bepaalde subsidiemogelijkheden die de Nederlandse overheid beschikbaar heeft gesteld die wel interessant kunnen zijn. Maar in hoeverre kan ik rekenen op een subsidie als ik mijn woning ga verbouwen? Je komt het hieronder te weten door verder te lezen.

Subsidiemogelijkheden voor verbouwen

Overweeg je het verbouwen van je woning? Dan kan het lonen om na te gaan in hoeverre een subsidie mogelijk is. Onder verbouwen vallen verschillende werkzaamheden, aangezien het een breed begrip betreft. Denk aan schilderen, isoleren, stukadoren en behangen. De Nederlandse overheid probeert de inwoners zoveel mogelijk te stimuleren om te investeren in het verduurzamen van hun woning. Om in aanmerking te kunnen komen voor een subsidie dien je wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Indien je woning 2 jaar of ouder is en je de officiële eigenaar bent van het pand, dan kan je gebruik maken van het verlaagd btw-tarief. Daarnaast zijn er ook landelijke en lokale subsidiemogelijkheden om je woning te verduurzamen. Denk aan het aanschaffen van zonnepanelen of een warmtepomp, het isoleren van je woning, dubbele beglazing laten plaatsen, het installeren van een verwarmingsinstallatie en groene daken. Om na te gaan in hoeverre je een subsidie kunt aanvragen, neem dan contact op met de gemeente voor meer informatie.

Landelijke subsidies

In het verleden kon je voor het renoveren of verbouwen van je woning bij de Nederlandse overheid een aantrekkelijke subsidie aanvragen. Het gaat hierbij om een landelijke subsidie, die inmiddels al een aantal jaar is geannuleerd vanwege de hoge druk die kwam te staan op het budget van de subsidies. Niet elke gemeente beschikte over de juiste financiële middelen waardoor deze subsidie werd stopgezet.

Lokale subsidies

Helaas is een landelijke subsidie niet meer mogelijk, maar je zou wel kunnen informeren bij je lokale gemeente in hoeverre een subsidie beschikbaar is. De meeste gemeenten hebben namelijk een potje beschikbaar gesteld voor dergelijke subsidies.

Subsidie groen dak

Ga je een groen dak aanleggen? Dan kan je hier ook een aantrekkelijke subsidie voor aanvragen. Een groen dak kan worden omschreven als een dak waarop er planten en andere fauna groeien. Een groen dak is niet alleen een mooi aanzicht, maar je woning blijft langer warm en je bent met een groen dak ook milieuvriendelijk bezig. Het aanvragen van een subsidie voor een groen dak dient hij je lokale gemeente te gebeuren, aangezien elke gemeente andere voorwaarden heeft gesteld aan het verlenen van de subsidie.

Verlaagd btw-tarief voor verbouwen

Voor het verbouwen of renoveren van je woning kan je gebruik maken van het verlaagd btw-tarief. Hierbij betaal je maar 9% btw over de arbeidskosten in plaats van de gehele 21%. Over de materiaalkosten dien je wel 21% btw te betalen. De btw-verlaging wordt beschouwd als de belangrijkste financiële tegemoetkoming als het gaat om het verlagen van de kosten op een verbouwing.

Energiebesparing eigen huis subsidie

Indien je minstens 2 duurzame maatregelen gaat treffen voor je woning tijdens de verbouwing, dan kan je de Energiebesparing Eigen Huis Subsidie aanvragen. Dit is vooral ideaal als je ook kiest om tijdens de verbouwing je woning te laten isoleren. Denk zo aan het isoleren van de muren, het dak, de vloer, spouw en dubbel glas aanbrengen.

Subsidie duurzame energie

Ga je tijdens het verbouwen duurzame maatregelen treffen die een verschil maken in het uitstoten van de hoeveelheid CO2 zoals het kopen van een warmtepomp, een zonneboiler, een biomassaketel of een pellet kachel. Elk toestel biedt andere subsidiemogelijkheden, waardoor je dus niet per maatregel eenvoudig aan kunt geven hoe hoog de subsidie is die je kunt krijgen voor verbouwing.

Subsidie op asbestverwijdering

Ook op de verwijdering van asbest op je dak kan je een subsidie aanvragen. Een huis waarbij er sprake is van asbest voldoet niet aan de Nederlandse regelgeving waardoor je verplicht bent om het asbest te verwijderen afhankelijk van de staat van je dak. Asbest komt vooral los wanneer je gaat verbouwen, wat levensgevaarlijk kan zijn voor het menselijk lichaam. Door het inhaleren van asbestcellen maak je kans op allerlei nare asbestziektes zoals longkanker. Momenteel zijn er geen subsidies meer voor asbestverwijdering omdat de pot al op is, maar in de toekomst kunnen we wel meer subsidiemogelijkheden voor het verwijderen van asbest verwachten.


Subsidie voor verbouwen in de toekomst

Vergeleken met vroeger zijn er momenteel veel minder subsidiemogelijkheden als het gaat om het verbouwen van je woning. We kunnen verwachten dat de btw-verlaging nog steeds van kracht zal zijn, aangezien deze regeling wordt beschouwd als de meest populaire financiële voordeel dat te behalen is met een subsidie voor verbouwing. Landelijke subsidies hoeven we voorlopig niet te verwachten, maar je zou in de toekomst je lokale gemeente in de gaten kunnen houden om na te gaan wat de nieuwe subsidiemogelijkheden zijn.

Iedereen die wel eens een verbouwing heeft doorstaan weet dat de kosten voor het verbouwen van een woning flink kunnen oplopen. Om deze hoge kosten te onderdrukken zijn er verschillende subsidies ter beschikking gesteld voor het verduurzamen van een woning. Ook een verbouwing hoort hierbij. Dankzij de verschillende subsidies kan je een flink deel van de investeringskosten verlagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen