Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Er is weinig zo vervelend als een verstopt toilet, douche, gootsteen en lavabo. Waarschijnlijk zit je riolering dan verstopt. Dan is het zaak om zo snel mogelijk de riolering te ontstoppen. Wat zijn de voordelen van een ontstoppingsdienst en wat zijn de kosten van een riolering te ontstoppen? Ontdek in dit artikel wat belangrijk is bij het ontstoppen van de riolering en het kiezen van een vakman.

Wanneer is mijn riolering verstopt?

Er zijn verschillende verschijnselen die aangeven dat je riool verstopt zit. Bij een verstopte riolering loopt het afvalwater mogelijks niet meer goed weg. Daarnaast kan een borrelende afvoer erop wijzen. De lozing van het water creëert dan een borrelend geluid, alsof er lucht tussen het water zit. Ook wanneer de omgeving naar rioollucht ruikt kan dit wijzen naar een verstopte of zelfs lekkende riolering.

Oorzaken verstopte riolering

Hoe raakt een riolering verstopt? Er zijn meerdere oorzaken die tot een verstopte afvoerbuis kunnen leiden.

Enkele veelvoorkomende oorzaken op een rijtje:

  • Verkeerd gebruik van riool: vaak raken rioleringen verstopt door foutief gebruik. Wanneer je er voorwerpen als natte doekjes, maandverband, wattenstaafjes of voedselresten doorspoelt kan dit snel tot ontstopping leiden. Deze materialen zijn niet oplosbaar in water, zoals toiletpapier dat op termijn wel is. Spoel andere zaken dus zeker niet door het toilet, maar gooi ze in de vuilnisbak.
  • Ophoping van vet: vetten en oliën die in de leidingen terechtkomen hopen zich na een tijd op. Dit leidt na verloop van tijd tot blokkage van de riolering.
  • Ophoping van vuil: ook andere zaken komen na een tijd onbewust in de riolering terecht. Denk aan vuil, zand of etensresten die aan je bord blijven kleven. Ook dit hoopt na een tijd op en blokkeert de doorgang voor het water.
  • Boomwortels: een voorbeeld waar je niet veel aan kan doen. Soms groeien wortels van bomen erg onhandig. Dit kan dan voor scheuren in de afvoerleidingen veroorzaken, wat de doorgang van water belemmert en zo ontstopping veroorzaakt.
  • Verouderde leiding: ook aan verouderde leiding kan je uiteraard zelf niet veel doen. Naarmate de leidingen ouder worden beginnen ze meer te slijten. Versleten leidingen krijgen al sneller scheuren, wat de doorgang van water remt.
  • Verzakking van de grond: wanneer je pech hebt en de grond rond het riool inzakt, is dit niet zo’n goed nieuws voor je leidingen. Deze zullen uit positie raken en voor een verstopping van de riolering zorgen.

Je kan een ontstopping van de riolering dus deels zelf tegenhouden, maar het is vrij normaal dat je er na verloop van tijd eens problemen mee ondervindt.

Gevolgen verstopt riool

Een verstopt riool heeft enkele minder fijne gevolgen. Je wil er echt niet te lang mee zitten. Zo kan er na een tijd geurhinder ontstaan, wat zich tot het volledige huis verspreidt.

Daarnaast kan je ook gewoon geen gebruik meer maken van je toilet of gootsteen tot het probleem verholpen is. Dat zorgt natuurlijk voor extra bijkomend ongemak, wat leidt tot minder wooncomfort.

Werkwijze riolering ontstoppen

Het ontstoppen van een riolering klinkt niet als een makkelijke karwei. Het is minder alledaags dan het ontstoppen van een afvoer. Het verschil? De verstopping van een riolering is moeilijker te bereiken en meestal groter van aard. Daarom wordt dit meestal door een gespecialiseerde ontstoppingsdienst uitgevoerd.

Dit is hoe een ontstoppingsdienst een ontstopping van een riolering uitvoert:

Rioolinspectie

De dienst gaat niet over één nacht ijs. Rioolontstoppingen zijn serieuzer, dus dient er eerst een inspectie te gebeuren. De specialist gaat op zoek naar de locatie van het probleem. Waar bevindt de ontstopping zich precies, wat houdt hij juist in en hoe kunnen we het verhelpen?

Soms is die locatie moeilijk te achterhalen. Dan komt er een camera-inspectie aan te pas. Wanneer er sprake is van een breuk, wordt er een rookgenerator gebruikt. Zo’n rookgenerator kan de plaats van de breuk helpen te achterhalen.

Riool ontstoppen

Nadat de locatie van de verstopping gekend is gaat de specialist over tot het echte werk: het ontstoppen van de riolering. Er zijn twee manieren om een riool te ontstoppen. Meestal gebruikt hij een rioolslang onder hoge druk. Soms wordt er een mechanische verenmachine gebruikt.

Welke wijze gebruikt wordt hangt af van jouw type riolering en het probleem dat je hebt.

Rioolslang onder hoge druk

In de meeste gevallen kiest een vakman voor een hogedrukspuit. Dit is ook de makkelijkste optie. Een flexibele slang met roterende kop spuit water onder hoge druk in het riool. Die slang trekt zichzelf door het riool heen.

Mechanische verenmachine

Bij gebruik van een machinale rioolveer gaat de vakman met langzaam draaiende bewegingen door de leiding. Zo vernietigt hij de verstoppingen.

Controleren waterafvoer

Na uitvoering gebeurt er uiteraard een controle. Wanneer de riolering ontstopt is, wordt er gecheckt of alles werkt en kijkt men hoe het water door de gehele woning wegloopt. Zo ben je zeker dat het probleem helemaal opgelost is.

Wat kost ontstopping van riolering?

Het ontstoppen van een riolering is geen alledaagse klus, dus neemt het wel een prijskaartje met zich mee. Hoeveel de totale prijs bedraagt is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan materiaalkosten, vervoerskosten, de soort ontstopper en natuurlijk het uurloon van de vakman. Een exacte prijs kunnen we dus niet geven. Een ontstopte riolering is wel vrij standaardwerk voor een loodgieter, dus meestal kan hij op voorhand wel een vaste prijs meegeven.

De prijzen van een vakman om een riool te ontstoppen wisselt tussen 60 en 250 euro. Dit i een indicatie. Natuurlijk is er een groot verschil tussen beide bedragen, de meeste specialisten zullen daartussen zitten. Reken op een bedrag tussen 140 en 180 euro. Boven die prijs zit je meestal al aan het weekend- of spoedtarief.

Wat beïnvloedt prijs?

  • Uurloon vakman
  • Weekend-, avond of spoedtarief?
  • Ontstoppingsmethode
  • Reiskosten
  • Onvoorziene voorvallen.

Bespaartips

Het is voordelig om bij meerdere ontstoppers offerte aan te vragen. Zo kan je meerdere prijsvoorstellen vergelijken en de voordeligste optie kiezen.

Kan je zelf je riolering ontstoppen? Voordelen ontstoppingsdienst

Bij een verstopte afvoer valt dit vaak zelf te regelen. Bij een verstopte riolering is dit helaas niet het geval. Het is echt wel aangewezen om zo snel mogelijk op een professionele ontstoppingsdienst beroep te doen.

Voordelen ontstoppingsdienst

Een ontstoppingsdienst raadplegen heeft tal van voordelen, waaronder:

  • Snelle oplossing: zo vermijd je een langdurig probleem en voorkom je extra schade aan de leidingen. Voor een echt dringend probleem kan je vaak sneldiensten contacteren.
  • Probleemanalyse: vaak is de echte oorzaak van een verstopt riool moeilijk aan te duiden. Door een professionele analyse met camera-inspectie of rookanalyse kan de locatie van het probleem vlot gevonden worden, om dan het probleem zelf snel te kunnen verhelpen.
  • Professionele diensten: zelf weet je waarschijnlijk niet waar te beginnen. Voor een ontstoppingsdienst is dit routinewerk. Zo bespaar je heel wat tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen