Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Bevindt jouw slaapkamer zich onder je dak, dan zal je graag willen dat geluiden van buitenaf zoveel mogelijk buiten blijven. Helaas is een dak maar al te vaak een oppervlak dat veel geluid doorlaat, omdat het licht is en weinig massa heeft. Wat betreft geluidsisolatie is de gouden regel, hoe meer massa het oppervlak heeft, hoe minder geluid dit zal doorlaten. Veel thermische isolatiematerialen hebben ook geluidsisolerende kwaliteiten en dit is misschien het moment om ervoor te kiezen je dak volledig te laten isoleren. Je zal dan geluiden beter buiten kunnen sluiten en je zal de warmte beter binnenhouden. Hier vind je een aantal manieren waarop je je dak beter akoestisch kunt isoleren.

Isolatiematerialen met een goede akoestische isolatie

Er zijn enkele thermische isolatiematerialen beschikbaar waarmee je tegelijkertijd het geluid van buitenaf beter tegen kunt houden. Hiermee sla je dus twee vliegen in één klap.

  • Glas- en rotswol: glaswol en rotswol hebben beide erg goede akoestische isolatiewaarden. Je kunt ze gemakkelijk aanbrengen tegen de onderkant van je dak, maar het is wel belangrijk dat je je ogen, luchtwegen en huid beschermt van vezels die hierbij vrij kunnen komen. Je kunt deze twee soorten isolatiemateriaal gemakkelijk vinden in alle grote bouwmarkten en hiervoor betaal je niet veel. Een andere mooie bijkomstigheid bij deze materialen is dat ze ook brandwerend zijn. Nadat je de dekens hebt aangebracht plaats je een dampwerend folie en vervolgens de afwerking. Je ziet er nu verder niets meer van, maar je zal aanzienlijk minder geluid van buitenaf kunnen horen. Een nadeel is wel dat je waarschijnlijk een gedeelte van je zolderruimte verliest, omdat de materialen tegen de binnenkant van het dak worden geplaatst.
  • Papiervlokken isolatie: papiervlokken worden ook wel cellulose genoemd en hebben een sterk geluidsabsorberende werking. Het materiaal dat wordt gebruikt bestaat uit fijne papiervlokken die via een blazer een ruimte in worden geblazen. Dit papier is bewerkt zodat het geen vlam meer kan vatten. Daarnaast is deze optie duurzaam, omdat gerecycled papier wordt gebruikt, en zal je er je dak ook thermisch mee isoleren. De manier van aanbrengen is wel vrij lastig en hier is bijna altijd een isolatiespecialist voor nodig.
  • PIR-platen: PIR-platen staan bekend om hun uitstekende isolatiewaarde. Dat komt doordat ze erg compact zijn, wat direct betekent dat ze ook geluid goed isoleren. PIR is een verbeterde versie van PUR en vrij gemakkelijk zelf aan te brengen. Het is echter geen duurzame oplossing, omdat bij de productie chemische stoffen worden gebruikt en het materiaal niet te recyclen is. Als dit belangrijk voor je is, dan kun je beter een van de andere materialen kiezen.

Andere oplossingen

Er zijn ook andere manieren waarop je je dak akoestisch kunt isoleren. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een groendak. Je legt dan als het ware een tuin aan op je dak waardoor geluid ook minder gemakkelijk door kan dringen. Dit is mogelijk op zowel schuine- als platte daken en je hebt de keuze uit verschillende soorten vegetatie en combinaties daarvan. Dit is een uiterst duurzame manier om geluid te weren, om de lucht om je heen te zuiveren en om een interessant dak te creëren. Ook is het mogelijk om een akoestische dubbele wand te aan te brengen door je plafond enigszins te verlagen, door een sarkingdak te laten plaatsen of door sandwichpanelen te gebruiken.

Vergelijk offertes

Ben jij het geluid dat jouw dak doordringt helemaal zat? Dan kun je via deze website gemakkelijk een aantal offertes opvragen bij isolatiespecialisten. Met hen kun je de beste methode overleggen voor het akoestisch isoleren van jouw dak en snel beginnen met het genieten van de welverdiende rust.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen