Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het is niet ongebruikelijk dat je badkamer een van de eerste ruimtes zal zijn, waar je met vochtproblemen te kampen krijgt. Je werkt er veel met water. Er vindt condensatie plaats. En voor je het weet, heb je last van optrekkend vocht of misschien zelfs schimmelvorming. Dit moet je te allen tijde voorkomen, want de badkamer hoort een van de meest hygiënische plekken in je huis te zijn. Dit artikel zal je praktische tips geven, waarmee je een vochtprobleem in je badkamer tegen kunt gaan.

Kooptip:

  • Wanneer je gaat verbouwen komt er veel bij kijken. Een exacte prijs maken is erg lastig. Vrijwel altijd moet er een vakspecialist langskomen om de situatie te beoordelen. Wij koppelen je met maximaal 4 vakspecialisten. Ontvang direct tot 4 offertes, bereken het verschil en vergelijk de prijzen!.

Oorzaak vochtprobleem badkamer

Er wordt veel gebruikt gemaakt van water, waardoor vochtoverlast niet uitgesloten kan worden. Tijdens je douchebeurt of het nemen van een bad houd je immers de badkamerdeur gesloten. Omdat je veelal warm water zult gebruiken, ontstaat er waterdamp. De luchtvochtigheidsgraad neemt ook toe, waardoor er condensatie zal plaatsvinden. Deze condens zet zich af op de koudere oppervlaktes, zoals spiegels, tegels en ramen. Hier kan de condens niet snel opdrogen. De kans dat als gevolg hiervan vochtplekken, muffe geuren en schimmels ontstaan is dientengevolge groot.

Deskundige hulp

Niet bij iedere badkamer hoeft een vochtprobleem te ontstaan. Als je dit echter wel hebt, is het van belang dat je het probleem zo snel mogelijk aanpakt. Hiervoor dien je de oorzaak van je vochtprobleem te achterhalen. Het beste is om hiervoor een deskundige in te huren, die de oorzaak zo gevonden heeft en weet hoe je het probleem te lijf moet gaan.

Wat kunnen oorzaken van een vochtprobleem in de badkamer zijn?

In je badkamer kunnen verschillende zaken zorgen voor een vochtprobleem. Een van de belangrijkste oorzaken is onvoldoende ventilatie. Wanneer er niet geventileerd wordt in je badkamer, dan kan de ontstane waterdamp de ruimte niet verlaten. Via poreuze materialen trekt het vocht dan de muur in. Een slechte verwarming in je badkamer kan ook leiden tot vochtproblemen, want een badkamer die koud is en niet voldoende verwarmd wordt zorgt er ook voor dat het vocht in de ruimte blijft hangen. Een derde oorzaak is dat je veel vocht absorberende materialen in je badkamer hebt staan, die het vocht opnemen en zo vieze muffe geuren veroorzaken. Vochtproblemen kunnen eveneens veroorzaakt worden door lekkages of beschadigingen in voegen of kitranden van je sanitair. Als laatste is doorslaand vocht een van de oorzaken van vochtproblemen. Dit wordt niet zo zeer door je badkamer zelf veroorzaakt, maar door een poreuze of slecht onderhouden buitengevel. Regenwater kan door de buitenmuur heen dringen als gevolg hiervan en dit vocht hoopt zich in binnenmuren op.

Gevolgen van vochtproblemen in badkamer

Door vochtproblemen ontstaan ten eerste vieze, muffe geuren in je badkamer, die niet weg gaan door te luchten alleen. Tevens zullen op den duur door de vochtproblemen ook vochtige plekken en schimmels ontstaan op siliconen en voegen. De muffe geur heeft een nadelige invloed op je gezondheid en het vocht veroorzaakt weer schade aan je muren. Zelfs als je de schimmels verwijdert, is een bestrijding van je vochtprobleem de enige optie om te voorkomen dat de schimmels terugkomen.

Hoe herken je vochtprobleem in je badkamer?

Gelukkig kun je aan allerhande factoren achterhalen of je te maken hebt met een vochtprobleem in je badkamer:

  • Veel condens op koude oppervlaktes
  • Schimmels en zwarte plekken op je muren en plafonds
  • Roestige radiatoren
  • Plekken, kringen of druppels van vocht
  • Loslatend verfwerk
  • Loslatend stucwerk
  • Muffe geur

Hoe bestrijd je een vochtprobleem in de badkamer?

Er zijn meerdere mogelijkheden om je vochtproblemen in de badkamer tegen te gaan. Gebruik je een van onderstaande methoden dan ben je ervan verzekerd dat je problemen niet terug komen:

  • Ventileren. Je hoeft niet meteen een duur ventilatiesysteem te installeren. Goed de douche en wanden droogmaken met een handdoek of een trekker en de badkamer laten doorluchten, is vaak al voldoende. Je kunt ook kiezen voor een kleine plafond ventilator. Zo lang er maar een goede doorstroming van de lucht is.
  • Verwarming. Een temperatuur van circa 15 graden Celsius is al voldoende.
  • Verwijder vocht absorberende materialen en kies bijvoorbeeld voor keramische tegels of kunststof producten.
  • Bij vermoeden van een lekkage laat een lekdetectie uitvoeren en hierna de lekkage repareren.
  • Tegen doorslaand vocht kun je jouw buitengevel laten reinigen of impregneren.
  • Is je buitengevel de oorzaak en kun je deze niet meer laten impregneren, dan is nieuwe gevelbekleding de logische optie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen