Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vocht in de badkamer is natuurlijk normaal. Dit is een plaats waar veel water wordt gebruikt tijdens het douchen, badderen, wassen of tandenpoetsen. Het is niet de bedoeling dat dit vocht problemen gaat opleveren, omdat er dan schimmel kan ontstaan op de muren. Schimmel is lelijk, ziet er onverzorgd uit en is slecht voor de gezondheid. Gelukkig kunnen problemen met vocht in de badkamer vrij makkelijk worden verholpen en hier lees je hoe je dit kunt doen.

Kooptip:

  • Wanneer je gaat verbouwen komt er veel bij kijken. Een exacte prijs maken is erg lastig. Vrijwel altijd moet er een vakspecialist langskomen om de situatie te beoordelen. Wij koppelen je met maximaal 4 vakspecialisten. Ontvang direct tot 4 offertes, bereken het verschil en vergelijk de prijzen!.

Waar komt het vocht vandaan?

Het vocht dat schimmels kan veroorzaken in de badkamer is het vocht dat daar niet weg kan. Badkamers zijn erop gemaakt vocht aan te kunnen, maar als dit geen uitweg kan vinden levert het problemen op. Over het algemeen zijn er drie redenen waarom er problemen met vocht kunnen ontstaan in de badkamer.

  • Niet voldoende verwarming: warme lucht kan meer vocht vasthouden dan koude lucht. Als jouw badkamer na een douche of een bad snel weer afkoelt zal het water dat de lucht ingebracht is neerstrijken als condensatie. Dit zie je dan vaak op koude oppervlakten zoals spiegels en ramen. Het is dus altijd goed om de temperatuur in je badkamer iets hoger te houden, zodat condensatie niet plaats kan vinden voordat de lucht is ververst.
  • Slechte ventilatie: de meest voorkomende reden van vochtproblemen in de badkamer is omdat deze niet goed wordt geventileerd. Het water dat je de lucht inbrengt moet wel ergens naartoe kunnen, anders condenseert het op den duur. Slechte ventilatie zorgt er ook voor dat de badkamer slecht kan drogen nadat je hem hebt gebruikt. Als gevolg ontstaat er schimmel op de muren, het plafond, op de voegen en siliconen.
  • Verkeerde materialen: als laatste is het mogelijk dat jouw badkamer materialen bevat die daar eigenlijk niet voor geschikt zijn. Zo is het schitterend om een bakstenen muur bloot te leggen, maar moet je deze wel laten behandelen met een vochtafstotend middel. Ook bepaalde verfsoorten zijn niet geschikt en absorberen het water juist. Hierdoor gaan ze schilferen, loslaten en schimmelen. De vlekken krijg je er niet meer uit.

De oplossingen

Vocht in de badkamer is vrij gemakkelijk op te lossen en heeft bijna altijd te maken met ventilatie. Door na het douchen de ramen open te zetten geef je de lucht een kans zich te verversen en kunnen de waterdeeltjes niet condenseren. Hier vind je enkele andere mogelijkheden om de ventilatie in je badkamer te bevorderen.

  • Een automatische ventilator: je kunt ventilatoren aanschaffen die de lucht afzuigen tijdens en na een bezoek aan de badkamer. Deze gaan bijvoorbeeld aan als je het licht in de badkamer aan doet of met een (tijd)schakelaar. De ventilatoren zijn gemakkelijk te plaatsen en zijn ook niet duur. Ze kunnen een groot verschil maken in de vochtigheid van je badkamer.
  • Een ventilatiesysteem: heb je meer problemen met condensatie in huis, dan is een ventilatiesysteem geen slecht idee. Dit is een mechanisch systeem die ervoor zorgt dat de lucht in je woning constant wordt ververst. Je kunt je badkamer en keuken hier ook op aansluiten aangezien dit de ruimtes zijn waar het meeste water de lucht in wordt gebracht.
  • Een renovatie: zijn je vochtproblemen te groot en worden deze veroorzaakt door slechte of verouderde materialen, dan is een badkamerrenovatie misschien de beste optie. Als je er daarna voor zorgt dat de badkamer goed kan ventileren en dat deze geen water absorberende materialen bevat zijn je vochtproblemen in je badkamer voorgoed verholpen.

Vergelijk offertes

Het is altijd goed om een expert naar je vochtige badkamer te laten kijken. Wij staan in contact met een groot aantal specialisten die graag langskomen om een inventarisatie te maken. Vul daarom onze vergelijkingstool in en neem de eerste stap richting een droge badkamer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen