Top 5 winstgevende verbouwingen

Top 5 winstgevende verbouwingen

Het verbouwen van je woning kan worden gezien als een investering in de toekomst, aangezien de waarde van je woning aanzienlijk wordt vergroot. Er zijn een aantal soorten verbouwingen die winstgevend zijn, die de waarde van je woning nog meer doen stijgen. Maar wat zijn de top 5 winstgevende verbouwingen? Lees verder zodat je meer komt te weten over welke verbouwingen het meest opleveren.

Winstgevende verbouwingen

Als we nagaan wat de waarde is van de verbouwing, dan dienen we te kijken naar de vierkante meters. Hoe groter de oppervlakte van de verbouwing, des te meer je huis waard is. De twee soorten verbouwingen die we kunnen onderscheiden zijn praktische verbouwingen en cosmetische verbouwingen. Bij praktische gebouwen kan je denken aan het aanbouwen van een garage, een dakkapel of een terras, terwijl je bij een cosmetische verbouwing sneller denkt aan het verbouwen van de keuken of de badkamer. Cosmetische verbouwingen kosten veel geld, maar verhogen de waarde van je woning niet direct.

Wanneer is een verbouwing winstgevend?

Ben je benieuwd wanneer een verbouwing als winstgevend of juist niet wordt beschouwd? Dan dienen we naar de volgende 5 factoren te kijken:

Het aantal vierkante meters

Door de oppervlakte van je huis te vergroten creëer je niet alleen meer ruimte, maar wordt het huis ook meer waard. Hierbij kan je denken aan een grote verbouwing die zeer winstgevend kan zijn zoals een geheel bovenverdieping boven het huis plaatsen, maar ook aan kleinere verbouwing zoals het groter maken van een kamer of de keuken. De ruimtewinst die te behalen is, kan aanzienlijk groot zijn naarmate het aantal vierkante meters ook meer is.

De energiebesparing

Er zijn allerlei manieren om te investeren in het verduurzamen van je woning zodat je meer energie bespaart. Denk aan het aanbrengen van dubbel glas, een goed verwarmingssysteem, optimale isolatie, een warmtepomp, vloerverwarming of het installeren van een set zonnepanelen op het dak. Al deze zaken doen de waarde van je woning stijgen terwijl de maandelijkse energiekosten dalen.

De veiligheid van het huis

Een verbouwing is winstgevend als er brandvertragende maatregelen worden genomen. Denk vooral aan stevige kozijnen, deuren en ramen en aan het zetten van een goed slot op al je ramen en deuren.

De keuken en de badkamer

Alhoewel deze twee ruimtes zeer smaakgevoelig zijn, dan nog kan het winstgevend zijn om te investeren in het verbouwen van de keuken of de badkamer. Dit houdt niet direct in dat de waarde van je huis wordt verhoogd, maar je woning wordt wel veel aantrekkelijker afhankelijk van de smaak van de koper.

Een instapklare woning

Is je woning instapklaar? Volgens cijfers koopt minstens 68% van de Nederlanders het liefst naar een woning die geheel instapklaar is. Hoe minder de kopers hoeven te betalen, des te sneller de potentiele koper geneigd is om je huis te kopen. Verbouwingen op het laatste moment zijn amper winstgevend, aangezien in de meeste gevallen de nieuwe koper zorg moet dragen voor de afwerking hiervan.

Onderhoud aan de woning

Een woning met een aanbouw die regelmatig en tijdig is onderhouden is op de woningmarkt veel meer waard. Denk bij onderhoud aan het repareren en beschilderen van de binnen- en buitenmuren, het repareren van loszittende tegels, de ramen, deuren en kozijnen van je huis onderhouden en dergelijke. Hoe beter de woning onderhouden is, des te winstgevender het huis.

Gemiddelde kosten van winstgevende verbouwingen

Om na te gaan wat de gemiddelde kosten van een winstgevende verbouwing zijn, is het essentieel om te kijken naar de kosten voor de materialen en de kosten voor het werk zelf. De arbeidskosten vormen namelijk de helft van de investering. Een verbouwing met een totale waarde van €50.000 heeft dus een gemiddelde stijgingswaarde van €25.000. Afhankelijk van de soort verbouwing dien je nog rekening te houden met de kosten voor de vergunningsaanvraag. Een vergunning is alleen noodzakelijk als de verbouwing aan de voorkant van je huis wordt geplaatst. De voorwaarden en kosten zijn afhankelijk per gemeente.

Top 5 winstgevende verbouwingen

Een verbouwing is winstgevend afhankelijk van de grootte. Hieronder volgt een opsomming van de top 5 verbouwingen die het meest winstgevend zijn:

  1. Een nieuwe bovenverdieping

Het verbouwen van een geheel nieuwe bovenverdieping kan zeer winstgevend zijn. Hierbij wordt de ruimte van je huis aanzienlijk vergroot. Een geheel nieuwe bovenverdieping kan een paar duizend maar ook een paar ton kosten, afhankelijk van je wensen en voorkeuren in materialen.

  1. Een dakkapel

Het verbouwen van een dakkapel hoeft niet duur te zijn, waardoor de investering al gauw terug is verdiend. Hoe groter de dakkapel, hoe meer vierkante meters je aan je woning toevoegt waardoor de verbouwing ook winstgevender is. Met een dakkapel creëer je extra sta ruimte in je zolder. Tevens kan een dakkapel dienen als extra slaapkamer, hobbykamer of kantoor.

En uitbouw of een serre

Een serre of een uitbouw achter aan je huis is zeer winstgevend aangezien de totale woonoppervlakte wordt vergroot. Een serre of een uitbouw van €10.000 is dus gemiddeld €5.000 extra waard aangezien de arbeidskosten de helft van de investering vormt.

  1. Een garage

De verbouwing van een garage vergoot ook de totale ruimte van je woning, waarbij een extra ruimte wordt gecreëerd voor het plaatsen van voertuigen. Een garage kan ook dienen als opbergplaats. Hoe groter de garage, des te winstgevender de investering.

  1. Vergroting van de woonkamer

Door de woonkamer te vergroten met een verbouwing maak je extra ruimte in je huis. Deze extra ruimte vertaalt zichzelf direct in de vorm van een verhoging in de winst.

  1. De badkamer of keuken

Alhoewel het verbouwen van deze ruimten niet meteen winstgevend zijn vanwege de gevoeligheid van smaak, kan het de verkoopprijs van je woning wel omhoog krikken en is het huis ook aantrekkelijker voor potentiele kopers.

Het verbouwen van een woning levert direct extra ruimte op. Deze extra ruimte wordt als winstgevend beschouwd aangezien een groter huis ook meer waard is. Ga na in hoeverre de geplande aanbouw winstgevend is voordat je je huis verkoopt, om zo onnodige hoge investeringen te voorkomen op het laatste moment die dan niet veel meer opleveren.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *