Woning verduurzamen is niet rendabel?

Woning verduurzamen is niet rendabel?

‘Zonder subsidies is de verduurzaming van het eigenwoningbezit financieel gezien voorlopig niet haalbaar’ schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving in een rapport dat ze recentelijk hebben uitgebracht. Deze conclusie komt voort uit een onderzoek naar de kosten en de opbrengsten bij het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Ze geven aan dat het voor geen enkele woning eigenaar mogelijk is om energieneutraal te worden en dat terwijl we in 2050 als land die mijlpaal moeten bereiken. De uitkomst van het onderzoek is een groot probleem met het oog op deze energieneutrale toekomst.

Zonder subsidies niet rendabel

Het PBL geeft aan dat het verduurzamen van woningen zonder subsidies niet rendabel is. Ze voorspellen dat de bijdrage van woningeigenaren aan het realiseren van een energieneutraal land aanzienlijk kleiner zal zijn dan waar op gerekend wordt. Het onderzoek is uitgevoerd door de huidige energierekening te vergelijken met de energierekening nadat de woning is verduurzaamd. Ook de investeringslasten zijn hierbij betrokken. Het grote probleem volgens het PBL is dat de besparingen niet interessant genoeg zijn ten opzichte van de investeringen. Ook niet op de lange termijn. Alleen een goede subsidieregeling kan dan uitkomst bieden.

Veel mensen wachten af

Het is dan ook niet vreemd dat veel woningeigenaren op dit moment het verduurzamen van hun woning op een laag pitje hebben gezet en afwachten tot er een betere regeling wordt aangeboden. Afwachten is de voordeligste optie geworden. Ze wachten op betere materialen en methoden, op een goede regeling en op een lagere prijs.

Een voorbeeld

Een voorbeeld van de PBL geeft aan dat u voor het verbeteren van uw energielabel van D naar B gemiddeld €35.000 kwijt bent. U heeft uw woning gasloos gemaakt, u heeft zonnepanelen aangeschaft en u heeft geïnvesteerd in een warmtepomp. Voor deze inspanningen zouden uw maandelijkse lasten dalen met €50. Dat is dan dus €600 per jaar. Om uw totale investering met uw besparingen af te betalen heeft u dan dus iets meer dan 58 jaar nodig. Volgens het PBL is dat veel te lang om de investering aantrekkelijk te maken.

Is het verduurzamen van uw woning echt niet rendabel?

Deze conclusies zijn zorgwekkend, maar kunnen ook in twijfel getrokken worden. Want het verduurzamen van uw woning is in de eerste plaats rendabel omdat u er het milieu mee bespaart. Bij het energiezuinig maken van woningen ligt er veel nadruk op het financiële plaatje en mogelijk te weinig op het verschil dat het gaat maken voor toekomstige generaties. Met een energiezuinigere woning doet u het milieu en dus de gezondheid van onze wereld een grote gunst. Er zijn ook andere manieren waarop u het verduurzamen van uw woning wel rendabel kunt maken.

  1. Kies de juiste maatregelen uit

Heeft u een spouwmuur, laat deze dan van binnenuit isoleren met spouwmuurisolatie. Heeft u een kruipruimte, laat deze dan vullen met isolatiemateriaal. Heeft u een onverwarmde zolder, leg dan isolatiemateriaal op de vloer. Deze drie opties zijn allemaal bijzonder goedkoop en leveren een goede besparing op. Door de juiste isolatiematerialen en –maatregelen te kiezen kunt u voor weinig geld toch een aanzienlijk verschil maken. U wordt er misschien niet energieneutraal mee, maar het is een verbetering op de situatie voorheen.

  1. Verduurzaam uw woning op de juiste volgorde

Investeren in een warmtepomp heeft geen zin als uw woning nog niet geïsoleerd is. Er is een bepaalde volgorde waarop u het verduurzamen van uw woning het beste aanpakt en doet u dit verkeerd, dan bent u inderdaad veel geld kwijt. Een warmtepomp moet worden aangesloten op lage temperatuurverwarming en dat kan alleen als uw woning goed geïsoleerd is. Na de isolatiewerkzaamheden laat u eerst een ventilatiesysteem plaatsen. Verduurzaam uw woning op de onderstaande volgorde, anders geeft u geld uit op de verkeerde plaatsen.

  1. Isoleren.
  2. Ventilatiesysteem.
  3. Lage temperatuurverwarming.
  4. Warmtepomp
  5. Elektrische kookplaat (deze dit kunt u op elk willekeurig moment laten plaatsen).
  6. Zonnepanelen.
  7. Afsluiten van het gasnetwerk.
  8. Maak gebruik van alle hulp die u tot uw beschikking heeft

Er wordt voldoende hulp aangeboden voor woningeigenaren die hun huis verduurzamen. Er zijn energieloketten waarbij u gratis advies krijgt van specialisten die bij u langs komen en uw situatie beoordelen. Hier vindt u alle informatie over subsidieregelingen en andere financiële steun waarop u kunt rekenen en er worden er informatieavonden georganiseerd. Sommige provincies en gemeenten bieden ook extra subsidies aan waarvan u gebruik kunt maken. Gemeentes organiseren inkoopacties waarmee u scherpere prijzen krijgt aangeboden. Maak gebruik van alle financiële hulp die u vinden kunt. Als u een beetje zoekt is er best wat mogelijk.

Maak altijd een berekening

Een laatst advies dat we u willen meegeven als u uw woning wilt verduurzamen is dat u uw specialisten altijd vraagt om een uitgebreide berekening van de kosten en de opbrengsten. Alleen zo kunt u zien of de maatregel voor u de moeite waard is en ook wat de beste maatregel dan is. Kies de methoden uit die u het minste kosten en het meeste opbrengen en u heeft automatisch de kortste terugverdientijd te pakken. Wees slim, bereid u goed voor en win zoveel mogelijk informatie in, en het verduurzamen van uw woning zal nog steeds de moeite waard zijn.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *