Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wat kost het verwijderen van een binnenmuur of draagmuur?

Graag een open keuken of grotere woonkamer? Aan verbouwingen bezig of staat er een muur gewoon echt in de weg? De muur doorbreken is een mogelijke oplossing voor je probleem. Het zorgt voor een meer open inrichting van de woning en een gevoel van meer ruimte. Doe je dit best zelf, of laat je een muur doorbreken best over aan een vakman? Vind alles over de kosten, waar op te letten en hoe het eraan toe gaat.

Kosten muur doorbreken

Hoeveel de kostprijs bedraagt is afhankelijk van verschillende factoren. Het uurtarief van de specialist, het type muur, reiskosten, arbeidskosten en het gebruik van materiaal zijn er enkele van. Er is echter één eigenschap die een groot deel van de totale prijs bepaalt.

Is het een draagmuur of niet? Draagmuren doorbreken kost je stukken meer.

Prijs muur doorbreken

Een gewone muur doorbreken is relatief schappelijk qua prijs. Per vierkante meter ben je zo’n 50 tot 90 euro kwijt. Als totale prijs kan je rekenen op zo’n 300 à 1000 euro, afhankelijk van de grootte en het type van de muur. Een kalkzandstenen muur is de goedkoopste optie, heen hardgrauw stenen muur is het duurdere alternatief. Voor een klinkermuur betaal je iets ertussenin.

Gewone muren kan je eventueel zelf slopen. Zo bespaar je op arbeidskosten. Dit door een vakman laten uitvoeren is natuurlijk wel efficiënter en nauwkeuriger. Ook ben je zo zeker van grondige breekwerken. Draagmuren doe je zelf beter niet. Schakel dan zeker een professioneel sloop- en breekbedrijf in.

Wel heb je natuurlijk gereedschap nodig wanneer je zelf een muur wil doorbreken. Wanneer je dit niet hebt, dien je dit te lenen of aan te kopen. In het laatste geval komen hier dus weer bijkomende kosten bij.

Wat heb je nodig?

 • Bescherming: veiligheidsbril, handschoenen, schoenen,…
 • Een container of middel om de kapotte muur te vervoeren en op te ruimen.
 • Een koevoet, breekhamer, beitel, slijptol en kruiwagen om de muur te breken.

Prijs draagmuur doorbreken

Ook de kostprijs voor het doorbreken en verwijderen van een dragende muur varieert. Dezelfde variabelen als bij een gewone muur zijn van tel. Reken op een kostprijs tussen 4.000 en 9.000 euro voor een woning met één verdieping. Meerdere verdiepingen? Reken erop dat je 3.000 tot 9.000 euro extra betaalt per verdieping.

De exacte prijzen zijn natuurlijk afhankelijk van het type woning en de tarieven van het bedrijf waar je beroep op doet. Het is aangeraden om meerdere offertes bij verschillende bedrijven aan te vragen, zo kan je prijzen vergelijken en de voordeligste optie kiezen.

Hoe herken je een draagmuur?

Het woord draagmuur verklapt het al een beetje: een draagmuur ondersteunt andere elementen in de woning. Anders is het een gewone muur.

Kan je dat niet bepalen aan de constructie van het huis? Dit is altijd aangegeven in de bouwtekeningen van de woning. Ook een vakman kan hier advies in geven.

Vaak zijn de originele buitenmuren draagmuren. Ook de muren die doorlopen naar een bovenverdieping zijn meestal draagmuren. Draagmuren zijn ook 20 centimeter dik, klinken massief wanneer je erop slaat en de balken van de vloer eindigen in de muur.

Het is ten zeerste aangeraden dit te laten controleren door een vakman. Better safe than sorry, een foutje kan hierin echt cruciaal zijn.

Wanneer mag je een draagmuur doorbreken?

Een draagmuur doorbreken mag niet zomaar. Er zijn heel wat stappen die je moet ondernemen voor je de muur mag breken. Wie dit verkeerd doet, loopt risico op boetes, scheuren in muren of verzakkingen. Om dit te vermijden moet je bepaalde stappen doorlopen.

Stappenplan om muur te doorbreken:

 • Aanleveren bouwkundige tekeningen: om in orde te zijn met je vergunningsaanvraag dien je in staat te zijn bouwkundige tekeningen aan te leveren. (Prijs: 400-500 euro)
 • Constructieberekening laten maken: een draagmuur doorbreken is een constructieve wijziging. Daarom moet je een constructieberekening laten maken. (Prijs: 150-200 euro)
 • Stempelplan laten maken: De draagmuur wordt tijdelijk opgevangen door schroefstempels. Hiervoor moet een plan opgemaakt worden. (Prijs: 250-300 euro)
 • Omgevingsvergunning aanvragen: je betaalt legeskosten. Dit is een vaststaande kost aan de gemeente om je aanvraag te verwerken. De gemeente bepaalt hoeveel dit kost. (Prijs: 300-400 euro)
 • Draagmuur slopen
 • Materiaal staalconstructie bestellen: de vervangende constructie wordt ook berekend door een constructeur. Meestal is dit een stalen constructie, bestaande uit een stalen balk. Heel soms moeten er stalen kolommen of onderslagbalken aan toegevoegd worden.
 • Afval opruimen en verwerken: bijna altijd wordt er een afvalcontainer gehuurd. Daarmee breng je de overblijfselen de muur naar het stort.

Wie heb je nodig bij het doorbreken van een draagmuur?

Wie een draagmuur wil uitbreken, moet de volgende specialisten contacteren:

 • Constructeur voor een constructieberekening.
 • Sloopbedrijf voor het slopen van de draagmuur zelf.
 • Aannemer voor de vervangingsconstructie.

Vaak zijn er bedrijven die al deze zaken voor zich nemen. Zo hoef je maar met één bedrijf in zee te gaan en kan alles vlot verlopen.

Waarom muren doorbreken?

Er zijn vele redenen op te noemen waarom mensen ervoor kiezen hun muren te slopen:

 • Grotere, meer open ruimtes in huis.
 • De waarde van je pand stijgt.
 • Andere indeling van de woning.
 • Je spreekt meer potentiële kopers aan.

Nadelen draagmuur doorbreken

 • Complexe opdracht.
 • Niet de goedkoopste renovatie die er is.

Heb je een vergunning nodig om een muur te doorbreken?

Ja, het is bij een draagmuur verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen bij je gemeente. Dit moet altijd wanneer je de draagconstructie van de woning aanpast. Om deze vergunning te krijgen dien je een constructieberekening te laten maken.

Wat beïnvloedt de prijs?

De prijs van het doorbreken van een muur wordt door verschillende factoren beïnvloed.

Denk aan:

 • Het oppervlakte van de muur.
 • Of het een draagmuur is.
 • Aantal verdiepingen van de woning.
 • Leeftijd van de woning. Oude woningen vereisen vaak extra veiligheid, wat leidt tot een duurdere prijs.
 • Type woning. Voor een appartement komt dit bijvoorbeeld duurder uit dan voor een alleenstaand huis.
 • Type muur. Hoe harder de muur, hoe moeilijker te breken.
 • Eventuele leidingen in de muur.
 • Kwaliteit en tarieven constructeur, aannemers en specialisten. Dit kan echt heel veel schelen. Doe daarom zeker het nodige onderzoek voor je met een vakman in zee gaat.

Bijkomende kosten

Vaak stopt het niet bij slopen van de muur. Zo zijn er nog zaken die heropgebouwd moeten worden. Vaak zijn er andere kosten aan de keuken, woonkamer of slaapkamer. De wanden dienen opnieuw geschilderd te worden, stopcontacten moeten terug geïnstalleerd worden en plinten moeten opnieuw geplaatst worden, soms moeten er gipsplaten terug toegevoegd worden,…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen