Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Nu het nog niet te warm is, is het ideaal om wat achterstallig onderhoud aan je huis uit te voeren. Een groot deel van dit onderhoud bestaat uit het bijwerken van de reeds bestaande verflagen. Je muren, meubels, kozijnen en deuren; je interieur ziet er opgeknapter uit door een likje verf. Een verfklus is niet moeilijk uit te voeren, maar je moet wel je goed voorbereiden en een beetje verstand van zaken hebben. Dit artikel zal jou als leek helpen om een succesvolle schilderklus uit te voeren.

Voorbereiding van de muur

Een goede voorbereiding is bij een schilderklus niet het halve werk, maar een groot deel van de klus. Of je nu je muren of meubels onder handen gaat nemen, voorbereidend werk is een vereiste voor een optimaal resultaat. De meeste muren vragen om een voorbehandeling, omdat ze bestaan uit materiaal zoals steen waar verf zich anders niet makkelijk aan kan hechten. Een muur heeft namelijk een zuigende werking, waardoor hij eigenlijk de laag verf opzuigt wanneer je de muur niet voorbehandelt. Je kunt de zuigcapaciteit van je muur checken door er eerst wat water op te gooien. Ontstaat er een donkere vlek, dan heeft de muur het water opgezogen en moet je hem behandelen met voorstrijk. Verwijder hierna oneffenheden door de muur lichtjes op te schuren en gaten te vullen met muurvuller. Gebruik voor grote oppervlakte een verfroller en voor de randen en hoeken een radiatorkwast of ronde kwast.

Soort verf muur

De juiste verf kiezen is ook makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt kiezen voor gewone muurverf of latex. Dit is wat dikkere verf op waterbasis die prima op een muur pakt. Deze types verf krijg je in alle kleuren en met of zonder glans. Verder kiezen veel mensen voor krijtverf op de muren, waarmee je een matte, poederachtige uitstraling van je wand krijgt. Tevens heb je schoolbordverf, waar je dus naderhand met krijt op kunt schrijven en tekenen. Bij de keuze van de verf hoef je eigenlijk maar te oordelen wat jij mooi vindt en wat binnen jouw budget past.

Voorbereiding meubels verven

Je meubels een nieuwe verflaag geven, is al een iets moeilijkere klus dan muren verven te wijten aan de finesse die vereist is. Ook bij deze verfklus zul je het nodige voorwerk moeten verrichten. Begin met het uit elkaar draaien van meubels, zodat je de losse onderdelen kunt opschuren. Let wel goed op welk schuurpapier geschikt is voor het materiaal dat je wil opschuren. Soms zijn lichtere korrels een vereiste. Bij meubels kun je erachter komen dat ze behandeld zijn met was. Dit zie je aan een kleverige laag op je schuurpapier. Helaas moet die was van de meubels af, voordat je kunt verven. Gebruik hiervoor afbijt of een sopje van soda en groene zeep. Nadat je de onderdelen opgeschuurd hebt, moet je deze ontvetten met bijvoorbeeld Universol. Bij het schilderen geldt ook weer: voor de grote oppervlakten gebruik je een verfroller, voor de hoeken en randen een ronde kwast.

Soorten verf meubels

Bij meubels is het vaak van belang dat je ze eerst behandelt met een laag grondverf of primer, waarbij eenpotsystemen vermeden moeten worden. Dit zijn potten verf waar primer en afdeklak gemengd zijn. Eenpotsystemen zijn handig, wanneer er haast is bij de verfklus. Aangezien jij de tijd zult nemen voor de verfklus, kun jij beter kiezen voor een losse pot grondverf en afdeklak. De grondverf of grondlak zorgt voor een beter hechting van de afdeklaag. Breng de verf aan in meerdere dunne lagen en vrees niet als je een beetje knoeit. De meeste binnenverf is op waterbasis, dus dit verwijder je zo. Let bij het schilderen op dat er kleuren kunnen zijn die minder goed dekken en ondanks de primer meerdere verflagen nodig hebben.

Voorbereiding deuren en kozijnen

De voorbereiding van deze verfklus komt heel erg overeen met die van meubels. Haal deuren uit hun sponningen voor een beter en strakker verfresultaat. Deuren worden regelmatiger gebruikt, waardoor het bij deuren en kozijnen geen overbodige luxe is om slijt- en krasvaste verf te nemen en daarnaast huidvetresistente lak te gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen