Wat kost het om je elektra te laten vervangen?

Wat kost het om je elektra te laten vervangen?

In een modern huishouden kan het wel eens voorkomen dat de aanwezige elektra niet langer voldoende is voor de eisen van de bewoners. Ook kan je elektra in je huis dusdanig verouderd zijn dat deze aan vervanging toe is. Bovenstaande gevallen zijn voorbeelden van perfecte momenten waarop je jouw elektra in huis moet laten vervangen. Voor het vervangen van je elektra in huis moet je sowieso een professionele elektricien inhuren, omdat het risicovol is om zelf met stroom aan de slag te gaan als je er geen verstand van hebt. Wat kost dat laten vervangen van elektra daarom eigenlijk?

Welke klussen zijn inbegrepen bij het vervangen van elektra in je woning?

Bij het vervangen van de elektra in een woning worden vaak ook de oude stoppen vervangen door nieuwe groepen. Ook worden er extra groepen aangelegd, zodat de elektrische spanning in je woning beter en gelijkmatiger verdeeld wordt. In sommige gevallen wordt daardoor de hele groepenkast vervangen. Tevens wordt er vaker voor gekozen om de stroompunten in je huis te vergroten. Voor deze extra stopcontacten moeten eveneens extra draden door de muren getrokken worden.

Waarom kies je voor een erkend elektricien?

Het werken met elektriciteit is gevaarlijk en je moet dientengevolge veel kennis hebben om het vervangen van elektra precies en veilig te laten verlopen. Het resultaat moet kortom aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Aan deze eisen kan een erkende vakman voldoen. Een erkende elektricien herken je aan het keurmerk UNETO-VNI. Dit houdt in dat wanneer een elektricien dit merk draagt dat hij voldoet aan de strenge kwaliteitseisen en dat hij in het bezit is van bepaalde certificeringen. Ook geeft een erkende elektricien garantie op zijn werk. Mocht blijken dat er iets mis is gegaan bij de vervanging van je elektra, dan komt je elektricien dit kosteloos repareren.

De prijsopbouw van het elektra vervangen

Wat je precies moet betalen voor het laten vervangen van je elektra is van een aantal factoren afhankelijk. Zoals al eerder genoemd schakel je het liefst een erkende elektricien in, die voldoet aan de kwaliteitseisen en die bepaalde diploma’s op zak heeft. Hoe meer kennis en ervaring een elektricien heeft, des te duurder is het uurtarief dat je hem moet betalen. Zeventig procent van de totaalkosten gaat hierheen. 25 procent gaat naar de kosten van materialen, die de elektricien nodig heeft om de klus te klaren. Als laatste is er een kans dat een elektricien zich voorrijkosten vraagt.

Het uurtarief van een elektricien

Je hebt verschillende elektriciens die je kunt inhuren naast de erkende elektriciens. Welke soort elektricien je kiest, bepaalt de prijs. Let hierbij op dat dit vaak ook bepaalt welke kwaliteit je geleverd krijgt. Kies je voor een erkende elektricien, dan betaal je gemiddeld €25 tot €45 per uur. Een erkende elektricien, die werkt voor een groot bedrijf, vraagt zich zelfs een uurtarief tussen de €40 en €60. Je kunt ook kiezen voor een elektricien zonder certificeringen. Dan betaal je €20 á €30 per uur. De goedkoopste opties zijn de Poolse elektriciens en de zwartwerkers. Bij deze elektriciens betaal je tussen de €10 en €30 per uur. Je hebt bij deze goedkopere optie echter twee grote nadelen: je hebt geen garantie en treedt er schade op dan keert je verzekering ook nog geen vergoeding uit.

Wat zijn de totaalkosten van het vervangen van elektra?

Het vervangen van al je elektra in huis kan best een aantal weken duren. Hierdoor kunnen de arbeidskosten al gauw oplopen tot €4500. Je betaalt echter ook voor het benodigde materiaal per oppervlakte dat je nodig hebt. Denk hierbij aan zaken, zoals: stopcontacten, afwerk gips, kabels en de groepenkasten. Er zijn een aantal aspecten, die de kosten bepalen:

  • Hoeveel stopcontacten zijn er nodig?
  • Moet de complete bedrading vernieuwd worden?
  • Komen er extra groepen bij?
  • Moet de groepenkast vernieuwd worden hierdoor?
  • Wil je nieuw schakelmateriaal?

De prijzen van elektra vervanging

In tabel 1 zie je een overzicht van de gemiddelde kosten voor het vervangen van de elektra in verschillende vertrekken van je woning.

Tabel 1. De gemiddelde kosten voor het vervangen van de elektra per ruimte

Woonruimte Prijs
Badkamer en keuken €450 á €625
Woonkamer €400 á €600
Hele woning €2000 á €3200
Tuinhuisje €280

Besparingstips bij het vervangen van elektra

Er zijn een aantal manieren om geld te besparen. De arbeidskosten kun je binnen je budget houden door van tevoren erkende elektriciens met elkaar te vergelijken. Laat onafhankelijke vergelijkingssites voor je werken en vul alleen een aantal gegevens op deze sites in. Hierna zoeken de vergelijkers op de site de goedkoopste elektriciens voor je uit, waarna je hier offertes kunt aanvragen. Kies ook voor een lokale elektricien, want deze vragen zich meestal geen voorrijkosten.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *