Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Bij verschillende verbouwingen komt heel wat puin en afval kijken. Vaak is een container huren dan de makkelijkste manier om dit op te ruimen en weg te krijgen. Een container wordt zelden gebruikt, dat maakt een container huren het interessantst. Wat zijn de kosten van een container huren, waar moet je op letten en hoe kan je besparen op het huren van een container?

Soorten containers

Natuurlijk bestaan er verschillende soorten containers voor verschillende soorten afval. Niet elk type vuil, afval of puin mag in dezelfde container. De ene container is uiteraard duurder dan de andere. Volgende voorbeelden komen het vaakst voor:

Bouw- en sloopafval container

Voor al je afval dat vrijkomt bij bouw-, sloop- en renovatiewerken kan je deze container huren. Hier mag onder andere puin, hout, metaal, glas, plastic, huisraad, karton, glas en gips in gedeponeerd worden.

Wat hoort niet thuis in deze afvalstroom? Eigenlijk alles wat in het gewoon gemengd afval hoort. Denk aan grof vuilnis, alles wat vrijkomt voor groot huishoudelijk afval, ijzer en gewapend beton.

Schoon puin, stenen en beton container

Deze container dient voor steenachtige materialen. Hij wordt meestal gebruikt bij de afbraak en sloopwerken van gebouwen. Onder andere betonstukken, bakstenen, dakpannen, vloertegels en ander steenafval mag je in dit type container plaatsen.

Ander afval dat vrijkomt bij het afbreken van gebouwen mag hier niet in. Hout, gewapend beton en ijzer dienen elders gesorteerd te worden. Ook voor stenen en beton die asbest bevatten is er een andere sorteeroptie.

Dakafval container

Het woord verraadt het een beetje. In deze container mag alles wat onder de noemer dakafval behoort. Denk aan dakleer, bitumen, isolatiemateriaal, dakgrind en bituminieurs aanklevend materiaal.

Grofvuil of huisraad container

Onder grofvuil of huisraad worden alle verschillende afvalstromen die tijdens werken aan je huis vrijkomen verstaan. Dit is een vrij ruim begrip, er mag dan ook best veel in. Concrete voorbeelden zijn bedden, meubels, bouwafval, aluminium, ijzer, hout, kunststof, glas en apparatuur. Ook bijvoorbeeld een magnetron of oven mag er tegen een meerprijs in.

Houtafval container (B-hout afval)

In een afbraakhout container mag al het houtafval afkomstig uit je sloop- en verbouwingswerken. Denk aan planken, een spaanplaat, deuren, kozijnen, pellets of vloerplanken. Natuurlijk moeten deze voorwerpen wel uit hout vervaardigd zijn.

Tuinhout container (C-hout container)

Deze container is ook voor hout, maar voor een ander type hout. Onder C-hout vallen geïmpregneerd hout voor buiten, schuttingen en ander verduurzaamd hout. C-hout is behandeld tegen weersinvloeden, schimmel en houtrot. Zo zijn ze buiten langer bruikbaar. Dit maakt ze moeilijker te verwerken, dus is er een aparte container voor.

Tuin- en groenafval container

In een container voor groen- en tuinafval plaatst men al het gemengd tuinafval dat men kan composteren. Deze containers worden logischerwijs dan ook vooral afgehuurd bij grote tuinwerken. Bij het snoeien van bomen of de aanleg van een tuin verkrijg je veel tuinafval.

Stronken, gras, snoeiafval, takken, struiken, bladeren en resten van planten zijn allerlei voorbeelden van zaken die in deze container mogen. Wat mag er niet in? Grond, stenen, etensresten of plastic.

Schone of vervuilde grond container

Voor grond, ofwel aarde, bestaat ook een aparte container. Er is een verschil tussen ‘schone’ en ‘vervuilde’ grond.

Je hebt schone grond wanneer de het gebied waaruit de grond komt, niet bekend staat als zwaaar verontreinigd gebied. Wanneer dit wel het geval is, heb je uiteraard te maken met vervuilde grond.

Hoeveel kost een container huren?

Wat kost het om een container te huren? Natuurlijk heeft elk type container zijn eigen prijs. Gehanteerde prijzen kunnen uiteraard variëren, maar onderstaande tabel geeft je al een indicatie van wat je mag verwachten. We zijn bij de prijzen van een grootte van 6m³ uitgegaan:

Soort afvalPrijs in euro
Bouw- en sloopafval container250-500
Schoon puin en stenen container150-250
Dakafval900-1200
Grofvuil of huisraad250-400
Houtafval175-250
Tuinhout150-200
Tuin- en groenafval150-200
Schone grond300-500
Vervuilde grond400-600

Prijsopbouw

De wisselende tarieven hebben een reden. Dit zijn de zaken die de prijs om een container huren bepalen:

  • Wat er in de container mag. (Soort container)
  • Grootte van de container
  • Transportkosten om de container te plaatsen en op te halen.
  • Kosten afvalverwerking en milieutoeslag.
  • Bijkomende kosten (schade, te volle container, annulering, verzekering, diefstal, …)
  • Vergunning voor het gebruiken van een container.
  • Extra kosten voor weekend- en avondtarief.
  • Eventueel gebruik van betaalde parkeerplaatsen.

Welke container moet ik kiezen

Welke container je moet kiezen is niet zo heel moeilijk, maar toch moet je een keuze maken tussen bepaalde opties.

Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat je de juiste container hebt voor jouw soort afval. Daarvan zie je hierboven een overzicht. Daarnaast moet je ook zeker letten op de grootte. Kies geen te kleine container zodat je zeker voldoende ruimte hebt. Anders kan je wel eens op een boete lopen. Daarentegen is een te grote container zonde van de ruimte en de duurdere prijs. Denk hier dus zeker goed over na.

Hoe groot moet een afvalcontainer zijn? Dit bepaalt een groot deel van de prijs. De formaten die het vaakst gebruikt worden zijn 3, 6 en 10m³. Probeer een juiste inschatting te maken. Weet wel: in verhouding is een kleine container prijziger dan een iets grotere.

Ben je dus niet zeker van je zaak? Kies dan voor een maatje groter. Beter in het begin iets meer betalen dan kans lopen op een boete of een tweede container te moeten aanschaffen.

Zijn er containers waar alles in mag?

Nee, helaas niet. In Nederland is het verplicht om je afval te sortere, ook wanneer je aan het verbouwen bent.

Bespaartips

De beste tip om te besparen is: ga niet voor de eerste de beste container. Vergelijk verschillende bedrijven die containers verhuren. De gehanteerde tarieven kunnen weleens verschillen. Zo kan je de voordeligste optie kiezen en flink wat besparen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen