Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Schuimbeton kan op verschillende manieren worden gebruikt, maar velen wisten waarschijnlijk niet dat schuimbeton ideaal is om op te schaatsen. In Winterswijk kan je op ijs schaatsen, waarbij schuimbeton wordt gebruikt vanwege de isolerende werking zodat het ijs niet snel ontdooit. Maar wat is schuimbeton eigenlijk en wat komt er allemaal kijken bij het schaatsen in Winterswijk op schuimbeton? Ga door met lezen hieronder om alles over schuimbeton te weten.

Schaatsen in Winterswijk

Een student heeft als afstudeeropdracht aan de TU Twente een zeer interessant project uitgevoerd met het doel om na te gaan wat de mogelijkheden zijn om een natuurlijke schaatsbaan te maken met slechts een klein beetje vorst. Door schuimbeton te gebruiken bleek dit wel degelijk mogelijk, waardoor het project een succes is gebleken. In december 2020 ontstond de Schaatsbaan Winterswijk, waarbij je kunt schaatsen na één nacht vorst. De ijsvloer van de schaatsbaan in Winterswijk heeft een dikte van minstens één centimeter.

Wat is schuimbeton?

Schuimbeton is niets meer dan een combinatie van schuim, water, zand en cement. Het materiaal bestaat uit kleine belletjes die worden gevormd op moment dat het materiaal gaat uitharden. Schuimbeton wordt voornamelijk gebruikt als uitvullingslaag en het materiaal heeft een isolerende werking dankzij het mengsel van de zojuist genoemde materialen. Schuimbeton kan worden gebruikt om verrotte houten vloeren op de begane vloer te vervagen, als je vloerverwarming gaat aanleggen, om vieze geuren en schimmelvorming te voorkomen, om vochtproblemen tegen te gaan en om kraakgeluiden in het hout te beperken.

Waarom schuimbeton voor de schaatsbaan?

Schuimbeton blijkt ideaal te zijn voor de schaatsbaan in Winterswijk. Dit komt vanwege de hoge isolatiewaarde van schuimbeton, waardoor het ijs van de schaatsbaan minder snel zal smelten. De grondwarmte kan immers dankzij schuimbeton niet makkelijk omhoog komen. Schuimbeton heeft namelijk een isolatiewaarde, oftewel de Rc-waarde, van 3,5 als de schuimbeton laag een dikte van 35 centimeter heeft. Hoe dik de laag schuimbeton precies moet zijn hangt van elke specifieke situatie af, maar de beste manier om dit na te gaan is door een specialist te spreken. Laat je je vloer isoleren met schuimbeton, dan zal je huis een verbeterd energielabel ontvangen vanwege de hoge isolatiewaarde van 3,5. Hierdoor zal je huis flink stijgen in waarde.

Voordelen en nadelen van schuimbeton

De plaatsing van schuimbeton brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Hierbij dien je met zowel de voor- als de nadelen rekening te houden. De voordelen en nadelen van schuimbeton zijn:

VoordelenNadelen
Schuimbeton heeft een licht gewicht.Je kunt de ruimte enkele dagen niet gebruiken.
Rot en schimmelvorming komt amper voor.Het graven van zand kan noodzakelijk zijn.
Schuimbeton is zeer duurzaam en gaat lang mee.De verliest de kruipruimte als je schuimbeton plaatst.
Er is sprake van een goede cohesie.Schuimbeton is ongeschikt als draagconstructie.
Schuimbeton is zelfnivellerend wat zorgt voor een makkelijke plaatsing,
Schuimbeton is vrijwel even sterk als beton.

Kosten van schuimbeton

De kosten om schuimbeton te plaatsen hangen af van het aantal vierkante meters. Daarnaast moet je ook met de laagdikte rekening houden, aangezien een dikkere laag ook een hogere prijs betekent. Ook de samenstelling van het materiaal is van groot belang. Je kunt rekenen op een gemiddelde prijs van €70 per m3 als je een ruimte met schuimbeton laat opvullen en ongeveer €150 per vierkante meter voor een vloer van schuimbeton.

Subsidie voor schuimbeton

Ga je schuimbeton gebruiken? Dan kan je gebruik maken van de subsidie voor isolatie, namelijk de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Dit kan zowel als particulier maar ook als Vereniging van Eigenaren. Je maakt je pand immers energiezuiniger en milieuvriendelijker, en daar kan je bij de overheid een subsidie voor aanvragen. Om in aanmerking te komen voor de SEEH subsidie dien je de eigenaar te zijn van het huis, de SEEH subsidie voor het eerst aan te vragen en minstens 2 isolerende maatregelen te nemen. Met de subsidie kan je 20 tot wel 35% van de kosten besparen.

Andere toepassingen voor schuimbeton

Schuimbeton wordt voornamelijk gebruikt voor het isoleren van de vloer. Je kunt door je vloeren met schuimbeton te isoleren zowel op energie besparen als voorkomen dat je problemen krijgt met vocht. Daarnaast gaat het woongenot van de bewoners in huis omhoog vanwege de prettige temperatuur.

Kies een lokale specialist

Als je van plan bent om een specialist in te huren voor het leggen van schuimbeton, kies dan het liefst voor eentje die lokaal gevestigd is. Lokale specialisten kunnen veel sneller aanwezig zijn op de afspraak waardoor je minder lang hoeft te wachten. Daarnaast ben je veel goedkoper uit door een lokale specialist in te huren aangezien specialisten hoge kilomeerkosten hanteren per gereden kilometer. De specialist gaat minstens 7 dagen naar je toe moeten rijden, waardoor je dus flink bespaart als je kiest voor een lokaal bedrijf.

Checklist

Bij het inschakelen van een specialist om schuimbeton te laten leggen dien je rekening te houden met bepaalde zaken. De checklist hieronder kan handig zijn als je wilt weten wat de meest belangrijke zaken zijn die je echt niet mag vergeten:

  • Check of de offertes allemaal inclusief de btw zijn.
  • Ga na of de specialist wel lokaal gevestigd is.
  • Check in hoeverre je in aanmerking komt voor een subsidie.
  • Vergelijk eerst offertes voor je een definitieve keuze maakt.
  • Onderhandel met de specialist over de kosten.
  • Ga na in hoeverre je garantie op de werkzaamheden krijgt.
  • Ga na of de specialist is aangesloten tot een brancheorganisatie.

Offertes vergelijken

Schuimbeton is niet alleen ideaal om te gebruiken voor het isoleren van de vloer, maar schuimbeton wordt sinds enige tijd ook gebruikt om op te schaatsen in Winterswijk. Wil je zelf meer weten over de mogelijkheden van schuimbeton voor het isoleren van bijvoorbeeld je vloeren? Neem dan eerst contact op met een specialist nadat je een goede vergelijking hebt gemaakt van meerdere specialisten uit je eigen regio. Zo weet je makkelijk en snel een keuze te maken waarbij je zowel voor kwaliteit kiest als bespaart op de kosten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen