Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Het klimaat is aan het veranderen. U als woningbezitter weet daar alles van. De winters worden strenger. Iedere winter kent tegenwoordig minstens één tot twee periodes met strenge vorst. In die periodes zult u de cv behoorlijk moeten opstoken om het binnenshuis behaaglijk warm te hebben. Daar staat tegenover dat de zomers steeds warmer worden. Iedere zomer kent minimaal twee hittegolven. U bent op dat moment alleen nog maar bezig met koelte in uw huis te krijgen. Zeker een woning met een plat dak is hier heel gevoelig voor. De warmte heeft rechtstreeks vat op uw huis. Een huis met een plat dak kan dan ook heel eenvoudig veranderen in een soort broeikas. De oplossing voor beide problemen ligt voor de hand; een plat dak isoleren.

Waar moet u aan denken bij plat dak isolatie

Op het moment dat u een plat dak gaat isoleren zou u kunnen denken dat dit dezelfde methode toe staat als een schuin dak isoleren. Dit is een denkfout en we willen u graag helpen om te voorkomen dat u in de problemen geraakt.

Een plat dak is voorzien van een heel andere draagconstructie dan een schuin dak. Een plat dak wordt immers afgewerkt met een dakbedekking die veel lichter van gewicht is dan een schuin dak. Een plat dak is afgewerkt met dakleer, meestal gemaakt van bitumen. Dit dakleer is veel lichter van gewicht. De draagconstructie is dan ook niet gebouwd op heel zware dakbedekking. Zou u een plat dak van onderen gaan isoleren, dan komt er opvallend veel gewicht aan de draagconstructie te hangen. Uw dak kan gaan doorhangen naar beneden waardoor er water in blijft staan. Het gevolg zal overbelasting van uw dak en lekkage zijn.

Hoe moet u een plat dak isoleren

Wanneer u een plat dak gaat isoleren zult u dus een heel andere methode moeten toepassen. Waarschijnlijk wordt de isolatielaag van buitenaf aangebracht. Dat doet u op het moment dat er een nieuwe laag dakleer moet worden aangebracht. De oude lagen dakleer worden allemaal verwijderd waarna er een laag dakisolatie wordt aangebracht. Vervolgens wordt er nog een dampscherm aangebracht. Dit alles doet u om te voorkomen dat regenwater per ongeluk in uw isolatiemateriaal zou terecht kunnen komen bij een lekkage. Na het aanbrengen van de isolatielaag wordt er een nieuwe laag dakleer aangebracht.

Er kan ook worden gekozen voor een methode waarbij de isolatie van binnenuit wordt aangebracht. Zeker wanneer u juist een nieuwe laag dakleer aan heeft laten brengen is dit een gewilde methode. U moet er dan echter wel voor zorgen dat de draagconstructie van uw platte dak eerst wordt verstevigd. Er moeten meer draagbalken worden aangebracht voordat het isolatielaag kan worden geplaatst. Alleen op die manier voorkomt u overlast.

Lees ook: dakbedekking kosten.

Hoeveel kost plat dak isolatie

We keken voor u naar de kosten van plat dak isolatie en deden rondvraag bij een aantal dakdekkers. We kwamen tot de volgende conclusies.

Welk product of dienst neemt u af Per welke eenheid is de prijs berekend Wat is de prijs per eenheid
Plat dak isolatie buitenzijde Per vierkante meter 50 euro
Plat dak isolatie binnenzijde, inclusief versteviging dak Per vierkante meter 85 euro
Dakleer vervangen, bitumen Per vierkante meter 50 euro

 

  • Als u een handige klusser bent. Bent u handig met klussen, dan lijkt het isoleren van een plat dak redelijk eenvoudig. De problemen ontstaan wanneer u geen verstevigende draagconstructie aan brengt. Dit is een klus die u sowieso het beste kunt uitbesteden aan een klussenbedrijf of aannemer, het isoleren kunt u dan tegelijk uitbesteden.
  • Als u geen handige klusser bent. Bent u niet handig met klussen, dan geeft dat in dit geval helemaal niets. Het is een klus die u voor de veiligheid het beste kunt laten uitvoeren door een specialist. U zou wel alvast de werkruimte vrij kunnen maken. Zeker wanneer er aan de binnenkant van uw dak gewerkt gaat worden zal het isolatiebedrijf het zeer op prijs stellen als de etage eerst is leeggeruimd.

Hoe is het prijskaartje samengesteld

Hoeveel u betaalt voor de isolatie van een plat dak bepaalt u zelf aan de hand van keuzes die u maakt wanneer u de klus uitbesteedt. We hebben de keuzes voor u op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Hoe groot is uw dak. Het spreekt voor zich. Een groot plat dak is duurder om te laten isoleren dan een klein plat dak. De kosten van het isolatiemateriaal en het dakleer zijn hierbij bepalend. Echter ook de draagconstructie van een groot plat dak moet sneller worden verstevigd dan in het geval van een klein plat dak. Dit kan vaak iets meer hebben en hoeft minder snel te worden verstevigd.
  • Keuze 2: Welk dakleer laat u aanbrengen. U kunt kiezen voor meerdere methodes om uw plat dak te laten bedekken. De meest gekozen methode is met Bitumen of EPDM. Dit zijn de methodes met relatief de langste levensduur. U kunt ook kiezen voor PVC. De levensduur is wat korter, maar de kosten zijn dit ook. U kunt ook nog kiezen voor een groendak. Dit is een dakbedekking met isolatie in één. U heeft in dat geval geen omkijken meer naar uw dakbedekking op het onderhoud aan uw groendak na. Kiest u voor een zware variant van groendak dan moet u zich wel laten adviseren over de mogelijkheden van verstevigen van uw draagconstructie.

Praktische bespaartips

  • Werk samen met de buren. Heeft u een plat dak wat doorloopt over het rijtje huizen heen, dan is het aan te raden om samen te werken met de buren. De dakdekker zal veel efficiënter kunnen doorwerken en dat ziet u gelijk terug in het kostenplaatje.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

U bespaart het allersnelste op het isoleren van een plat dak door offertes op te vragen. Dat doet u heel eenvoudig met één muisklik op onderstaande button. U ontvangt dan gelijk meerdere offertes die u vrijblijvend kunt vergelijken. Het vergelijken van deze offertes kan u een voordeel tot wel 40 procent opleveren en is dus absoluut de moeite waard.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen