Het verbouwen van een keuken

Het verbouwen van een keuken

Het verbouwen van een keuken is niet iets wat je zomaar doet, er zijn namelijk verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Denk zo niet alleen aan de aanschaf en de plaatsing, maar ook aan de eventuele aanpassingen en het aanleggen van leidingen. Maar wat komt er allemaal kijken bij de verbouwing van een keuken? Je komt het allemaal te weten door hieronder verder te lezen.

Het verbouwen van een keuken

Wil je je keuken vergroten, vernieuwen of aanpassen? Dan is het verbouwen van de keuken een uitstekend idee. Een standaard keukenverbouwing duurt 3 maanden. Hierbij dien je ervan uit te gaan dat het werk zelf maximaal 3 weken duurt, maar het aanbouwen zelf neemt wat extra tijd in beslag. De meest populaire keuken verbouwingen in Nederland momenteel zijn de landelijke keuken, de moderne keuken, de klassieke keuken en een keuken met of zonder een kookeiland. De vier stappen om een keuken te verbouwen zijn als volgt:

 1. Ga na of je de keuken wilt renoveren of een geheel nieuwe keuken wilt aanleggen.
 2. Kies de keuken uit.
 3. Zoek een geschikte specialist voor de klus door offertes met elkaar te vergelijken.
 4. Voer de verbouwing uit.

Voordelen en nadelen van een keuken verbouwing

Ga je binnenkort je keuken verbouwen? Dan kan je rekenen op een aantal voor- maar ook wat nadelen die komen kijken bij het verbouwen. De verschillende voordelen en nadelen van het verbouwen van een keuken zijn te vinden in onderstaand tabel:

VoordelenNadelen
Je hebt een nieuwe keuken die moderner is en waar je zeker van bent dat deze volgens je eigen smaak is samengesteld.Het verbouwen van een keuken is niet bepaald goedkoop. Je hoeft ook niet op subsidies te rekenen want die zijn er niet.
De waarde van je woning stijgt met een recentelijk verbouwde keuken.Je zit een aantal dagen zonder keuken vanwege de werkzaamheden van de verbouwing wat voor overlast kan zorgen.
Je nieuwe keuken is gebruiksvriendelijker en praktischer.

Prijsopbouw verbouwkosten keuken

In het geval van een keukenverbouwing kan je ervan uitgaan dat het grootste gedeelte van de prijs uitgaat aan de materialen die nodig zijn tijdens de verbouwing. Daarom is het ook belangrijk om na te gaan hoe de prijs precies is opgebouwd zodat je weet op welke onderdelen je eventueel zou kunnen besparen. De prijs voor een standaard keuken verbouwing bestaat voor 75% uit de materiaalkosten. Verder gaat 18% uit naar de arbeidskosten en 2% naar de eventuele kilometerkosten.

Kosten verbouwen keuken

Wat je in totaal kwijt gaat zijn voor het verbouwen van je keuken is afhankelijk van de soort verbouwing. Ga je een hele nieuwe keuken aanleggen? Of je standaard keuken omtoveren tot een luxe uitgebreide keuken met allerlei handige extra functionaliteiten? Hieronder kan je nagaan wat de gemiddelde kosten zijn afhankelijk van wat voor soort keuken je uiteindelijk voor ogen ziet:

Soort keuken verbouwingTotale kosten
Goedkope keuken€8.000 – €14.000
Basis keuken€5.000 – €9.000
Luxe keuken€12.000 – €50.000

Daarnaast kan je ook de kosten bepalen aan de hand van de keukenonderdelen die je nodig hebt tijdens de verbouwing. Hieronder tref je de gemiddelde aanschafkosten voor de verschillende losse keukenonderdelen:

Keuken onderdelen verbouwingAanschafkosten
Keukenkasten€900
Keukendeuren€900
Keukenblad€500
Spoelbakken€400
Kraan€400
Koelkast€500
Vaatwasser€400
Kookplaat€400
Afzuigkap€400
Greepjes€100
Montagematerialen€100


Montage van de onderdelen€560

Bespaartips keuken verbouwen

Het verbouwen van een keuken kan je zo duur en zo goedkoop maken als je zelf maar wilt. Hou rekening dat je voor een standaard verbouwing minstens €10.000 gaat betalen. Besparen op de kosten is dan uitermate welkom. Je zou kunnen besparen op de kosten op de volgende manieren:

 1. Vraag eerst verschillende offertes op bij meerdere specialisten zodat je de beste deal kunt selecteren die past binnen je budget.
 2. Kies een lokale specialist zodat je bespaart op de hoge kilometerkosten die je moet betalen als je een landelijke specialist in gaat huren.
 3. Maak gebruik van kwantumkorting door na te gaan in hoeverre de buren of andere geïnteresseerden ook een keukenverbouwing gepland hebben. De gebundelde opdrachten zorgen vaak voor een interessante korting.
 4. Bundel al je verbouw opdrachten samen zodat de specialist een grotere opdracht krijgt. De meeste specialisten willen hier wel een mooie korting voor geven.
 5. Voer bepaalde klusjes zelf uit zodat je de specialist een handje helpt en bespaart op de kosten van de verbouwing.
 6. Ga na of je een subsidie aan kunt vragen om de kosten van de keukenverbouwing te verlagen.
 7. Beschik je zelf over de juiste kennis en ervaring? Dan zou je zelf de keuken kunnen verbouwen. Zo bespaar je op de arbeidskosten.
 8. Koop tweedehands onderdelen voor de keuken in plaats van nieuwe. Zo bespaar je op de hoge aanschafkosten.
 9. Doe de verbouwing in gedeelten. Je bent zo wel wat langer bezig, maar je hoeft niet direct de totaalsom te betalen.
 10. Voer je oude keuken niet direct af, maar ga na of deze te verkopen is. Mensen zijn wel vaker op zoek naar een tweedehandse keuken en zo verdien je er nog wat aan.

Het verbouwen van een keuken brengt veel verschillende zaken met zich mee waar je rekening mee moet houden. Of je nou gaat voor een klassieke, een moderne, een landelijke, een goedkope of zelfs een luxe keuken, je kunt na de verbouwing genieten van een nieuwe keuken die voldoet aan jou wensen en behoeften en daarnaast stijgt de waarde van je huis met een nieuw verbouwde keuken.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *