Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De uitstraling van een pand is grotendeels afhankelijk van de uitstraling die het heeft. Goed en tijdig onderhoud van een pand is cruciaal voor onroerend goed en vastgoed om het aantrekkelijk te houden voor huurders en verkopers. Gevelrenovatie is dan ook een vak apart  waarin professionaliteit tot uiting komt.

Kooptip:

  • Wanneer je gaat verbouwen komt er veel bij kijken. Een exacte prijs maken is erg lastig. Vrijwel altijd moet er een vakspecialist langskomen om de situatie te beoordelen. Wij koppelen je met maximaal 4 vakspecialisten. Ontvang direct tot 4 offertes, bereken het verschil en vergelijk de prijzen!.

Monumentale panden
Zeker in Nederland hebben panden het zwaar te verduren. Weersomstandigheden, vocht, algengroei of vorst kunnen schade aan een pand berokkenen. Regen, wind, sneeuw en hagel afgewisseld met warmte en chemische industrie trekken een wisselwerking op uw gevel en voegwerk.  Bij slecht weer kan achterstallig onderhoud leiden tot doorslaan van muren, poreuze voegen, schimmel, lekkages of andere ongemakken. Zeker als je een oud pand of zelfs een monumentaal pand hebt, kun je niet zomaar een gevel renoveren.  Gevelrenovatie moet voldoen aan de meest recente kwaliteitseisen en onderhoudseisen. Belangrijk is om rekening te houden met energie voorschriften, duurzaamheid, gezondheid, veiligheid, kwaliteit van woning en oog op de toekomstwaarde. Bij monumentaal vastgoed is het esthetische aspect van enorme waarde en moet het pand in de oude glorie hersteld worden. Communicatie met bewoners en gebruikers is van essentieel belang, evenals communicatie met het renovatiefonds, de gemeente en overige woningrenovatieprojecten.

Inspectie
Voordat je een monumentaal pand koopt of gaat restaureren , wordt er altijd een inspectie gepleegd om niet voor grote verrassingen te komen staan. De Monumentenwacht of een bouwkundige schakelen altijd een gerenommeerd bedrijf in met ervaring op gebied van gevelrenovatie . Een bouwhistorisch onderzoek kan een voorwaarde zijn om van de gemeente een omgevingsvergunning te krijgen en wordt meteen de cultuurhistorische waarde bepaalt. De uitvoering van gevelrenovatie wordt vakkundig voorbereid.

Onderhoud gevels en kozijnen
De gevel vormt het aangezicht van het monument. Hierbij gelden andere regels ten opzichte van de reiniging van de gevel. Een gevel hoeft over het algemeen niet schoongemaakt worden, tenzij daar een technische noodzaak voor is. Juist de ouderdom van een monument mag gezien worden, dat geeft de charme weer. Vochtproblemen zijn weer een ander verhaal en moet vakkundig worden aangepakt. Hydrofobieën (coating aanbrengen of impregneren) wordt juist afgeraden omdat een historische gevel meet gebaat is bij goed onderhoud en andere technieken zoals oliën, witten, pleisteren en verven.

Gevelrenovatie is dus een vak apart – bij zowel moderne gebouwen als bij historische of monumentale panden. Elk  gebouw of woning vereist een aparte techniek en veel is mogelijk, mits je de juiste voorwaarden kent.  Een goede gevelrenovatie verhoogt immers de waarde van het pand en het woongenot – laat je goed informeren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen