Wat kost het om je badkamer te laten verbouwen?

Wat kost het om je badkamer te laten verbouwen?

Je badkamer een nieuwe look geven is soms noodzakelijk, maar het is een prijzige aangelegenheid. Gemiddeld kost een verbouwing aan je badkamer zo’n €3500. De prijs is natuurlijk afhankelijk van de omvang van je badkamer, de te gebruiken bouwmaterialen en de inrichting van je badkamer. Je hebt namelijk veel mogelijkheden om een badkamer in te richten, waardoor je voor de verbouwing ook nog eens een uitzoekproces krijgt wat veel tijd in beslag zal nemen. Een goede voorbereiding is echter het halve werk om je budget zo efficiënt mogelijk te besteden.

Wat is het goede moment waarop je jouw badkamer onder handen moet laten nemen?

Juist, omdat de verbouwing van je badkamer een prijzige investering is, is het raadzaam om allereerst te bekijken of een verbouwing ook wel echt noodzakelijk is. Misschien lossen een paar kleine aanpassingen en reparaties ook al veel op. In een aantal situaties kun je er beter voor kiezen om je badkamer te (laten) verbouwen:

  • Je hebt een verouderde badkamer, die aan vernieuwing toe is.
  • Je hebt pas een huis gekocht, waarvan de badkamer niet aan je eisen voldoet.
  • Om bijvoorbeeld een fiscaal voordeel te behouden, is er geld beschikbaar gesteld voor een verbouwing.
  • Je wilt de waarde van je woning verhogen.
  • Je gezinssituatie verandert, waardoor je huidige badkamer niet langer aan de behoeftes voldoet.


Kun je een verbouwing aan de badkamer zelf uitvoeren?

Je kunt ervoor kiezen om je badkamer zelf onder handen te nemen. Dit bespaart geld, want je hoeft geen arbeidskosten te betalen. Tevens maak je zo een badkamer op maat; op basis van jouw voorkeuren en behoeftes. Je gaat zelf langs de bouwmarkten om je bouwmaterialen en je eigen badmeubels uit te kiezen. Zo wordt jouw badkamer een uniek en persoonlijk vertrek. Doordat je zelf je materialen uitkiest, kun je ook de koopjes najagen en het zo goedkoop mogelijk houden. Je badkamer zelf verbouwen, is wel alleen aan te raden als je reeds ervaring hierin hebt. Heb je dit niet, kies dan er toch voor om een bedrijf in te huren voor de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden.

Wil je je badkamer laten verbouwen?

Ook kun je een professioneel bedrijf van het begin tot het einde inhuren. Dit bespaart je voornamelijk tijd. Bij een bedrijf kun je wel aangeven wat er per se in de badkamer moet komen en in welke kleur je het wil, maar daar houdt het verder ook op. Het bedrijf kiest verder de materialen en tegels, die gebruikt gaan worden in de verbouwing. Het nadeel hiervan is dat je gebonden bent aan de leverancier, waaraan het ingehuurde bedrijf verbonden is. Je hebt dus minder keuzevrijheid.

Hoe duur is een badkamerrenovatie?

De kosten van de verbouwing zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de oppervlakte van je badkamer, je materiaalkeuze en je stijlkeuze. Voor een precieze kostenlijst kun je het beste een offerte aanvragen bij verschillende bedrijven en deze offertes onderling vergelijken wat betreft prijs, kwaliteit en servicegerichtheid. Een simpele badkamerrenovatie ligt bijvoorbeeld rond de €3500, terwijl een luxe badkamer al gauw €10.000 bedraagt.

Een standaard badkamerrenovatie

Werk je met een beperkt budget, dan is de standaard badkamerrenovatie voldoende. Je kiest dan voor basic sanitair, bestaande uit een douche, toilet, wasbak en een badkamermeubel. De indeling van de badkamer wordt bewaard, maar er komt wel een nieuwe keramische vloer in en de wanden worden opgebouwd uit stucwerk en tegels. De kosten van deze renovatie bedragen circa €3500.

De gemiddelde badkamer renovatie

Bij deze renovatie worden ook de water- en elektriciteitsleidingen onder handen genomen, omdat er een totaal nieuwe indeling van de badkamer plaatsvindt. Ook wordt er een nieuwe vloer gelegd van natuursteen en de badkamermuren worden grotendeels belegd met keramische tegels. Het restgedeelte van de wanden zal bestaan uit stucwerk. Het sanitair is van een gemiddelde kwaliteit, maar je hebt wel een bad in de ruimte. Deze verbouwing bedraagt gemiddeld €7500.

Een luxe wellness badkamer renovatie

Bij deze laatste verbouwing verbouw je jouw badkamer tot een luxe wellness badkamer. Er wordt een nieuwe indeling van de badkamer gemaakt, waarbij waterleidingen en elektriciteitsleidingen verplaatst moeten worden. Zowel de vloer als de muur worden belegd met natuurstenen tegels. Wat betreft sanitair kies je voor hoogwaardige kwaliteit en bevat de ruimte niet alleen een bad maar ook een douche, badkamermeubels en meerdere wasbakken. Een dergelijke renovatie kost al gauw €10.000. Deze badkamersoort kun je ook uitbreiden met wellnessfaciliteiten, zoals vloerverwarming, infrarood panelen, stoomcabines en jacuzzi’s. In dit geval kunnen de kosten van de verbouwing gemakkelijk oplopen tot €20.000.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *