Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wat is drukvast isolatiemateriaal?

Kooptip:

  • Wanneer je gaat verbouwen komt er veel bij kijken. Een exacte prijs maken is erg lastig. Vrijwel altijd moet er een vakspecialist langskomen om de situatie te beoordelen. Wij koppelen je met maximaal 4 vakspecialisten. Ontvang direct tot 4 offertes, bereken het verschil en vergelijk de prijzen!.

Dit is een overkoepelende term voor al het isolatiemateriaal dat sterk is en tegen indrukken en vervorming kan.

Je kan je vloer op een aantal manieren isoleren. Bijvoorbeeld door via de kruipruimte naar binnen te gaan en de onderkant van de vloer te isoleren. Drukvaste isolatieplaten vervormen niet als er veel gewicht op komt te staan, het krimpt niet en zet niet uit bij extreme tempraturen en heeft altijd een goede isolatiewaarde. Als een niet-drukvast isolatiemateriaal wordt ingedrukt verliest het zijn isolatiewaarde, omdat het dan minder lucht vasthoudt. Het is dus erg belangrijk, omdat je anders het risico loopt dat er tegels breken en dat de vloer na verloop van tijd slechter geïsoleerd.

Hoeveel kost drukvast isolatiemateriaal?

Er zijn verschillende soorten drukvaste isolatiematerialen. Ze worden ook in situaties gebruikt waar de drukvastheid niet zo belangrijk is, zoals aan de onderkant van de vloer. Uit de volgende tabel kan je aflezen hoeveel je kwijt bent per isolatiemateriaal, inclusief BTW.

Soort drukvaste isolatiePrijs
EPS isolatie platen4 per m2
Glaswol platen11,50 per m2
PIR platen25 per m2
PUR platen35 per m2
Resolschuim platen10 per m2
Steenwol platen5 per m2
XPS isolatie12 per m2

Zelf doen of laten doen?

Dit materiaal kan je zelf kopen en aanbrengen, maar je kan het ook laten doen. Wil je de bovenkant van de vloer isoleren, dan is dit best een lastige klus. Dit komt doordat je veel moet weten over de juiste isolatiematerialen in combinatie met je vloer, maar ook omdat er veel fout kan gaan waardoor je grotere problemen krijgt. Ga je daarentegen in de kruipruimte aan de gang, waar je overigens geen drukvast materiaal voor nodig hebt, dan staat er niet zo veel op het spel. Ben je een ervaren doe-het-zelver, dan kan je dit zeker proberen. Vooral als je al ervaring hebt met het leggen van vloeren.

De bovenkant van de vloer isoleren

De methode om de bovenkant van de vloer te isoleren, is vrij simpel. Je haalt je oude vloerbekleding weg, plaatst het isolatiemateriaal op de ondervloer en plaatst je oude vloer weer terug. Wat je ook kan doen is alles boven op de huidige vloer leggen en deze vervolgens bekleden. Beide methodes hebben als gevolg dat de vloer hoger komt te liggen. Hier moet je rekening mee houden omdat je de deuren moet inkorten en de drempels moet verhogen.

Laten isoleren door een isolatiebedrijf

Wil je je vloer laten isoleren met een drukvast isolatiemateriaal, dan kan je rekenen op ongeveer €30 per vierkante meter, mits het isolatiemateriaal gemiddeld geprijsd is. Hoe duurder het materiaal, hoe duurder de kosten per vierkante meter. Over het algemeen is de verhouding 60 procent arbeid, 40 procent materiaal en 5 procent machinewerk. Op deze manier weet je zeker dat het goed zal gebeuren, is de klus snel geklaard en krijg je vaak ook garantie op de gelegde vloerisolatie.

Hou de prijs laag

Het isoleren van je vloer is niet goedkoop, maar wel degelijk de moeite waard. De kosten die je nu investeert zal je op den duur met de lagere stookkosten hebben terugverdiend. Hier vind je een aantal tips die je kunnen helpen de prijs laag te houden.

Subsidies: controleer of er een regionale subsidie is waar jij je voor kan aanmelden. Vaak zijn er potjes beschikbaar voor isolatiewerkzaamheden aan huis. Landelijk is er de subsidie energiebesparing eigen woning, maar hier kom je alleen voor in aanmerking als je twee of meer maatregelen neemt.

BTW: op de arbeidskosten van isolatiemaatregelen is een lagere BTW van kracht. In plaats van 21 procent betaal je dan 6 procent. De materialen worden wel belast met 21 procent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen