Informatie en tips over bouwen en verbouwen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

In ons land merkt u waarschijnlijk de gevolgen van klimaatverandering. De winters worden strenger en kenmerken zich steeds vaker door periodes met strenge vorst. De zomers worden ook steeds warmer. Er gaat bijna geen zomer meer voorbij zonder dat ons land zucht onder een hittegolf. De gevolgen hiervan tekenen zich niet alleen af in de natuur maar ook in uw budget. U betaalt maandelijks een behoorlijk hoog voorschot aan uw energiebedrijf. Wie zou verwachten dat hij aan het eind van de rit een bedrag terug krijgt komt vaak bedrogen uit. Al uw inspanningen om energie te besparen lopen doorgaans niet uit op een besparing op uw energierekening. Integendeel; u moet vaak nog een behoorlijk stuk bijbetalen met de jaarafrekening. De oorzaak hiervan moet u zoeken bij uw gasrekening.

Kooptip:

  • Wanneer je gaat verbouwen komt er veel bij kijken. Een exacte prijs maken is erg lastig. Vrijwel altijd moet er een vakspecialist langskomen om de situatie te beoordelen. Wij koppelen je met maximaal 4 vakspecialisten. Ontvang direct tot 4 offertes, bereken het verschil en vergelijk de prijzen!.

Waarom zou u uw schuin dak isoleren

Woningen werden jaren terug gebouwd met een schuin dak om bekende redenen. De warmte die u opwekt met uw cv installatie via de radiatoren beneden stijgt op naar boven. Door het schuine dak zou die warmte weer moeten worden teruggestuurd naar beneden waardoor een circulatie ontstaat. Helaas blijkt het in de praktijk niet zo te werken. De warmte die u beneden genereert met uw radiator verdwijnt naar de zolder en daar verdwijnt het. De warmte verlaat uw huis via het dak. Daken van huizen die voor 1980 zijn gebouwd zijn doorgaans nog niet voorzien van dakisolatie. Het gevolg is dat u een dak heeft wat bestaat uit een binnen-dak met een laag dakpannen. Hierdoor kan warmte eenvoudig naar buiten ontsnappen en de kou van buiten kan heel eenvoudig naar binnen trekken.

Welke methodes voor isolatie zijn er

Een schuin dak isoleren kunt u doen met veel verschillende materialen. Er zijn twee methodes te onderscheiden wanneer u een schuin dak gaat isoleren. We zullen die methodes voor u toelichten.

  • De ‘koud dak’ methode. Isolatie volgens de koud dak methode houdt in dat er een isolatiemateriaal tussen de steunbalken aan de binnenkant van uw dak wordt aangebracht. Dit isolatiemateriaal zal een deel van de ruimte innemen die u anders had gehad op zolder. Het is een methode waarbij het ook aan te raden is dat uw dak wordt afgewerkt met gipsplaat aan de binnenkant. De ‘koud dak’ methode geeft dan ook behoorlijk wat overlast voor u als bewoner; een reden waarom mensen deze klus graag nog een jaartje uitstellen.
  • De ‘warm dak’ methode. Er is nog een isolatie methode die wordt toegepast om een dak te isoleren. Bij deze methode wordt de isolatielaag aan de buitenkant van het dak aangebracht. Hiervoor worden eerst de dakpannen verwijderd waarna er een isolerende laag en een damp-werende laag worden aangebracht. De reden waarom beide lagen worden aangebracht mag duidelijk zijn; u wilt natuurlijk niet dat er regen langs een dakpan kan lekken en vervolgens rechtstreeks in uw isolatiemateriaal zal trekken. De ‘warm dak’ methode geeft niet zo zeer overlast, maar het is wel een complete verbouwing. Deze methode wordt dan ook toegepast wanneer mensen toch al andere dakpannen gingen aanschaffen of wanneer de dakpannen werden schoongemaakt.

Wat zijn de kosten van schuin dak isolatie

We hebben uiteraard voor u gekeken naar de kosten van schuin dak isolatie. Daarbij namen we een gemiddelde van de kosten van de diverse isolatie-middelen.

Welke isolatie methode wilt u laten uitvoeren Per welke eenheid zijn de kosten berekend Wat zijn de kosten per eenheid
Koud dak isolatie Per vierkante meter Tussen 22 en 36 euro
Warm dak isolatie Per vierkante meter Tussen 50 en 65 euro

 

  • Als u een handige klusser bent. Het lijkt zo simpel om zelf een isolatie laag aan te brengen onder uw schuine dak. De praktijk wijst echter uit dat dit behoorlijk tegenvalt. Dit komt vooral doordat de isolatiematerialen nogal wat overlast geven bij de verwerking. Glaswol snijdt u niet zomaar op maat. Het zal gaan pluizen en die pluizen zullen in uw luchtwegen terecht komen. Het is daarom altijd het advies om isolatie van welke soort dan ook te laten uitvoeren door een isolatiebedrijf.
  • Als u geen handige klusser bent. Heeft u geen vertrouwen in uw vaardigheden om uw schuine dak te isoleren; dat is helemaal niet erg. U geeft gewoon de hele klus uit handen aan een isolatiebedrijf. Ze zullen uw dak weer keurig afgewerkt voor u achterlaten.

Hoe is het prijskaartje opgebouwd

Hoeveel u betaalt voor de schuin dak isolatie bepaalt u zelf aan de hand van keuzes die u maakt wanneer u de klus uitbesteedt. We hebben de keuzes voor u op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Hoeveel vierkante meters heeft uw schuin dak. De afmeting van uw schuin dak bepaalt voor het grootste gedeelte hoeveel u kwijt zult zijn aan de isolatie van uw dak. Een groot dak heeft meer isolatiemateriaal nodig en er zijn ook meer manuren nodig om het te isoleren. Heeft u een klein dak dan zullen de kosten ook lager zijn.
  • Keuze 2: Wilt u gelijk een vernieuwd dak. Op het moment dat u kiest voor de warm dak methode kunt u dit het beste gelijk doen met het vernieuwen van uw dakpannen. De dakpannen moeten dan toch al worden weggehaald en er kan gelijk worden geïsoleerd. Het lijkt een behoorlijk hogere aanschaf maar u moet er rekening mee houden dat uw rendement met warm dak isolatie ook hoger is dan bij koud dak isolatie.

Praktische bespaartips

U kunt heel eenvoudig besparen op de isolatie van een schuin dak met de volgende bespaartips:

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het allersnelste bespaart u op de kosten van schuin dak isolatie door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraagt u direct vrijblijvend meerdere offertes op van isolatie bedrijven uit uw eigen omgeving. Het goed vergelijken van deze offertes kan u een voordeel opleveren tot wel 30 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Meer verbouwprijzen:

Bekijk alle verbouwprijzen